Банкеръ Daily

Общество и политика

Износ на пшеница за посев и на ветеринарни лекарства за Уганда договори Валери Симеонов

S 250 d63cdade f3a8 4c96 a557 de13ae0ac1cf
S 250 ebdb3ebd 3977 4bb9 83ca 7e731411cb23

Икономическите взаимоотношения и възможностите пред българския бизнес в Уганда – един от перспективните райони за развитие в Централна Африка, обсъди на поредица от срещи с висшите държавници на страната заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. Той е в африканската държава по покана на организаторите на най-големия икономически форум, който се провежда в региона – „Уганда-Европейски съюз”.

Заместник-председателят на българския парламент се срещна и разговаря за перспективите в двустранните икономически отношения с президента на Република Уганда Йовери Мусевени. Срещата беше определена като изключително ползотворна и изпълнена с конкретика с оглед на възможностите пред бизнеса в България и нуждите на пазара в региона.

По препоръка на президента на Уганда Йовери Мусевени, Валери Симеонов проведе и среща ръководството на земеделското министерство на Уганда. Договорен е бил износ на пшеница за посев и на ветеринарни лекарства. Също така са обсъдени и възможностите за обучение на студенти от Уганда в български аграрни и технически университети.

Разговорите по време на икономическия форум и последвалите срещи на Валери Симеонов с висшите държавници на Уганда бяха широко отразени от местната преса.

Почетният консул на Република Уганда у нас Ивайло Йотов ще предостави безвъзмездно на африканската държава самолет за борба със скакалците, които по думите на агроексперти са сред най-сериозните вредители на земеделската продукция в Уганда, стана ясно още по време на разговорите в столицата Кампала.

По време на двустранните разговори е било договорено и посещение на министъра на земеделието на Уганда и неговия екип у нас, с оглед на сключването на конкретно споразумение за сътрудничество между двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във