Параграф22 Daily

Бившият шеф на Кинтекс отговори на удара с удар:

Изнесли сме оръжие за 200 милиона към Украйна

 

Изнесли сме оръжие за 200 милиона през Полша за Украйна, заяви днес (8 юни) бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. Той уточни, че става въпрос за снаряди за системите за залпов огън "Град". Той каза, че Асен Василев знае митническите товарителници за износа и дори им цитира номерата. Според Михайлов причината за смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот е, че са отказали да ремонтират върната оръжейна поръчка, договорена от премиера.

Твърденията на Михайлов дойдоха след като по-рано днес ръководството на Държавната консолидационна компанияв (ДКК) обяви, че ще сезира прокуратурата за нарушения, извършени от предишното ръководство на „Кинтекс“. "Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва извода, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито за правилата за работа на Съвета на директорите. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни на пресконференция изпълнителния директор на ДКК Смиляна Нитова.  Тя заяви, че печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" е около 17 пъти по-малка в сравнение със същия период на миналата година. 

В края на април Михайлов заяви, че ще заведе дело срещу министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Правя това за поредните неистини, изречени по мой адрес и в които замесва „Кинтекс“ ЕАД, каза той. Поводът за реакцията му бяха думите на вицепремиера Нинова пред медии, че е поискала освобождаването на Александър Михайлов, защото „докато е директор на „Кинтекс“ участва в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие и е прехвърлил договори към тях“.

Михайлов предизвика и скандал с твърдението си, че износът ни на оръжие за Украйна е обществена тайна. Той предположи, че Корнелия Нинова е наясно, че българските заводи назначават работници, работят на три смени, работят и през уикенда. Това е индикатор, посочи Михайлов. По думите му капацитетите на българските заводи са пълни за една година напред. Според него няма начин Корнелия Нинова да не вижда датите на договорите, предвид че се одобряват от комисия под нейно ръководство. Според Михайлов износът на оръжие към Украйна вероятно е една от причините за неговото освобождаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във