Банкеръ Daily

Общество и политика

Изнервен вот в Турция

Гласуването в Турция продължава. Снимка: БНТ

В Истанбул има над 20 000 заявления на желаещи да гласуват на българските парламентарни избори. Изборният ден преминава с  огромни опашки пред избирателните секции, съобщи БНТ.

Около 350 хиляди български изселници имат право на глас в цяла Турция. Бяха разкрити 35 секции заради ограничението за страни извън ЕС. В Истанбул са 7. 20 000 души подадоха предварителни заявления за гласуване. Тази сутрин изборния ден започна доста необичайно с напрежение и скандали. Причината е, че секционна избирателна комисия в квартал "Авджълар" три пъти промени решението си дали ще приема, или не предварително попълнени декларации от онези гласоподаватели, които не фигурират в избирателния списък.

Първоначално секцията, която отвори в 7, но гласуването започна в 7.10 часа прие, че изселниците могат да гласуват с предварително попълнени декларации. Час по-късно се появи наблюдател от политическа сила, гласуването беше прекъснато за около 15 минути и решението беше променено. Всички изселници се наложи да си попълнят лично декларациите. Това ги затрудни и забави изборния процес. Впоследствие беше взето ново решение.

По всяка вероятност - заради чакащите да гласуват - изборният ден ще трябва да бъде удължен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във