Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗНАСИЛИХА СТОПАНСКА БАНКА ОТВСЯКЪДЕ

Офертата на БРИБАНК за покупка на обявената в несъстоятелност Стопанска банка нажежи бизнесстрастите до бяло. Медиите се вторачиха в БНБ, която все още преглежда документите по искането на купувача. Вестник Труд дори си изфабрикува сензация, като написа, че Централната банка е стопирала предстоящата сделка за Стопанска банка. А Новинар би всички рекорди, като се изцепи, че неизвестен, поне засега, кръг от интереси се опитва да стопира приватизацията (!?) от БРИБАНК и да придобие Стопанска за своя сметка. Изглежда, че от многото появили се напоследък кръгове главите на някои се позамаяха до степен на стопиране.


В случая БНБ не може да разреши или да забрани продажбата на Стопанска банка като предприятие, тъй като това е единствено в прерогативите на съда, заяви за в.БАНКЕРЪ подуправителката Емилия Миланова. А там, в съда, има думата съдия Камелия Ефремова.


Какви са фактите?


Активите на Стопанска банка са оценени за 70 млн. лева. Тя разполага с 13 млн. лв. по сметки в български банки (а не чуждестранни, както писа в. Труд) и с облигации по ЗУНК и брейди книжа, чиято пазарна цена е над 47 млн. лева. Според източници, близки до затворената банка, парите, с които тя разполага, са над 30 млн. лева.


Освен това кредитният портфейл на Стопанска банка е оценен за над 4 млн. лв. (докато номиналната му стойност е над 200 млн. лв.), а имуществото й - за 6 млн. лева.


Обект на особено внимание стана сградата на Стопанска банка в Австрия, която бе оприличена със замък. Според бившия квестор на Стопанска банка и настоящ синдик на МИНЕРАЛБАНК Харалампи Кирков тези сравнения са силно преувеличени.


През 1996 г. имотът в Австрия, с триетажна сграда и басейн, бе оценен на 8 млн. шилинга (около 730 хил. щ. долара). Тъй като до момента за поддръжката му не са полагани особени усилия, стойността му вероятно е паднала, обясни г-н Кирков.


Какво предлага БРИБАНК? Да плати за Стопанска банка 1 лв. (а не 2 млн. лв.) и да разпредели 62 млн. лв. между кредиторите й, които в действителност имат да си вземат 248 млн. лева.


Задачата на БНБ е да прецени дали ангажиментите, които ще поеме БРИБАНК, няма да разклатят финансовото й състояние. Сега Банков надзор й прави ревизия, чиито резултати ще бъдат готови в началото на следващата седмица. Чак след това БНБ ще даде становище по сделката.


Новината от седмицата е, че Централната банка препоръчала на БРИБАНК да се ангажира с по-голяма сума, която да изплати на кредиторите на Стопанска банка. А доколко БРИБАНК ще се съобрази с тази препоръка, е отделен въпрос. Дори и да не го направи, това няма да повлияе на решението на съда, независимо дали то ще е за или против сделката. И БНБ ще е принудена да го приеме. Нещо повече, според Закона за банките (чл.93 и чл.94) решението на съда не подлежи на обжалване.


Вестник Труд направи откритието, че капиталът на обявената в несъстоятелност Стопанска банка бил 30 млн. лева. За сведение, повечето от действащите банки в България - включително и БРИБАНК, имат капитал, който е под 30 млн. лева. По силата на споменатата журналистическа логика излиза, че БНБ трябва да ги затвори, след като са с по-малък капитал от затворената Стопанска банка. Това обаче няма как да се случи, тъй като по закон минималният капитал за една кредитна институция е 10 млн. лева.


Ако БРИБАНК спечели Стопанска банка и съдът й разреши да изплати на кредиторите й 62 млн. лв., новият собственик ще има само една задача. Да събира задълженията на граждани и фирми, както и полагащото му се движимо и недвижимо имущество.


В случай че Стопанска банка остане в ръцете на синдиците в рамките на една година, според експерти, те могат да съберат поне 10 млн. лв. от длъжниците й, без дори да се напъват особено. Ако към тях прибавим средствата, които банката има по сметки и в дългосрочни държавни ценни книжа, излиза, че кредиторите й могат да получат не 62 млн. лв., а минимум 72 млн. лева. Но дали БРИБАНК ще подобри офертата си и как ще я оцени съдът, ще стане ясно до седмица-две.

Facebook logo
Бъдете с нас и във