Банкеръ Daily

Общество и политика

Измир - един от най-либералните градове, запазил своите ценности, външен вид и стил

Измир става един от най-големите търговски центрове поради неговата ключова позиция в залива на Егейско море.
S 250 98b78699 117a 44ce 9f52 118edcea958c

Германският автомобилен производител Volkswagen планира да построи завода си за производство на няколко марки в Турция, съобщи германското специализирано списание Automobilwoche. То не цитира източниците си, казва, че надзорният съвет на Volkswagen е решил в четвъртък да построи завода в крайбрежния град Измир.

А той наистина има много предимства.

Измир или Смирна (старото име на гръцки) град в Югозападна Турция, третият по големина в страната и второ по големина пристанище след Истанбул. Разположен е на Измирския залив на Егейско море или още Бяло море, което е част от Средиземно море. Градът се състои от девет отделни квартала, като населението му наброява над 4 млн. човека. В Измир има голяма общност от България.

Някои правят връзка между името на Измир и името на амазонския град, наречен Смирна. От гръцки, името на града може да идва от "мюра", което се свързва с йонийската гръцка форма Смюрне. Името Мирха пък произлиза от средата на Южна Африка и Северна Африка - растение, от което се произвеждали ароматни соли. Римляните взели това име и го транскрибирали в Смирна, като така се среща и до днес на територията на Западна Европа. Съвременното име Измир пък е модерна турска версия на същото име.

В исторически план, Измир съществува повече от 3500 години. Той е първото източно пристанище, има и безмитна зона, изградена чрез договор между САЩ и Турция - обединение, създадено през 1990 година. Тук са разположени сградите и производствените центрове на някои водещи компании на световния пазар, заради което Измир е считан за един от най-либералните градове, същевременно запазил своите ценности, идеология, външен вид и стил, динамизъм и важни роли в политически и икономически аспект.

Градът е едно от най-старите селища на Средиземноморския басейн.

Измир става един от най-големите търговски центрове поради неговата ключова позиция в залива на Егейско море. Като критичен период в неговата история може да се отбележи чумата през 1676 година, земетресението през 1688 и огромният пожар през 1743 година, но въпреки това се възстановява и продължава да расте. В 1866 година британците построяват първите 130 км от жп линията на града и областта. От това време в града живее голям брой западноевропейско население – французи, англичани, германци и други, както и голям брой население, мигрирало от други части на провинция Айдън.

Периодът след 60-те и 70-те години на XX век се свързват с нов проблем за града - имигриращото население от цяла Турция, както и от целия свят. За да ограничи безразборното строителство, местната управа въвежда закон, с който се ограничава строителството на сгради, по-високи от 8 етажа, като това цели и предотвратяване на щетите при евентуално земетресение.

В Измир ежегодно се провеждат два международни фестивала. Единият е на изкуствата и е през юни и юли. Другият е през август и септември. Градът се превръща в главен международен порт през XVII век в резултат от външния си вид, който привличал все повече и повече европейци, стилът в който бил изграден е европейско-ориенталски.

Един от най-забележителните монументи е часовниковата кула, разположена в средата на площада на конака с височина от 25 метра. Построена е от една от най-големите групи от населението - левантите, живеещи главно в Буджа и Борнова. Нейн архитект е Реймънт Чарлс. Кулата е завършена за 25-годишнината от изкачването на престола на Абдул Хамид II през 1901 година.

Агората на Смирна е разположена заедно с древния театър на хълма Кадифекале, като театърът все още не е разкрит от археолозите. На върха на Кадифекале се намира един от трите замъка на града.

Много пътешественици сочат Измир като много атрактивен град през вековете, а това личи и от неговия център.Там ежегодно се правят архитектурни промени, осъществяват се нови проекти за промяна на архитектурния му облик.

В Измир има девет синагоги като те всички изразяват духа на XIX век, тъй като или са изградени или реставрирани именно тогава. В Чигли има и резерват за птици, където се отглеждат и размножават повече от 200 вида птици.

Кухнята е претърпяла многобройни изменения и попада под влиянието на много други национални кухни - френската, гръцката и други. Множеството зеленчуци, отглеждани в района на Айдинската провинция, я правят разнообразна и екзотична. Традиционни ястия са супа тархан, приготвена от цедено кисело мляко и домати, измирско кюфте, зерде, приготвено от подсладен ориз, шафран (минзухар) и други. Измирската кухня обменя подправки основно с гръцката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във