Банкеръ Weekly

Общество и политика

Измамници пращат гурбетчии на концлагер

Лятото наближава и десетки хиляди българи стягат куфарите за сезонен гурбет в чужбина. Гърция, Кипър и Испания очакват силен туристически сезон и усилено търсят персонал за многобройните си курорти. Нашенците са доволни, тъй като могат да припечелят по 500-600 евро месечно, а ако говорят езика, заплатите им стигат до хилядарка.


Много частни посредници обещават добре платена работа и в Германия, Белгия, Швеция или Чехия в селското стопанство, туризма и хранително-вкусовата промишленост. Условията също са идеални - високи надници, осигурени квартири, 8-часов работен ден, със свободни уикенди. След отварянето на трудовия пазар на Великобритания за българите много фирми предлагат регистрация и за самонаети на борсата в Лондон. Изглежда, че по-богатите европейски държави са отворили широко вратите си за нашенските камериерки, селскостопански работници, бармани, строители..., за да запълнят празнините в икономиките си. Донякъде това е така, но само за квалифицирани служители с необходимия професионален стаж, които владеят чужд език и си уреждат работата чрез европейската трудова борса EURES. Обикновените "бачкатори" много често "горят" с платени в аванс пари или работят за мизерни или никакви заплати. Други се оказват голи и боси в чужда държава без едно евро в джоба си, тъй като местният работодател не ги чака на гарата.


Измамите със "сигурна" работа в чужбина зачестяват, а мошениците са все по-изобретателни и безскрупулни. Могат да ви хванат "за носа" чрез обява във вестник, през интернет, скайп или дори чрез


"случайно" запознанство с уж добронамерен човек

на улицата. По правило те предпочитат да мамят в по-малките градове. Парадоксалното е, че дори лицензиран в Агенцията по заетостта трудов посредник може да ви подведе, ако не е сключил договор с чуждестранен работодател. В новата версия на сайта на трудовата агенция засега липсва актуален списък с имената на оторизираните да ви търсят работа зад граница, което със сигурност също идва "дюшеш" за обирджиите. Десетки са "ужилените", но засега единствената институция, която постоянно се самосезира , е "Господари на ефира". Заради безсилието на държавата потърпевшите вече залагат на "юмручната" справедливост. Потресаващата картинка с десетината побеснели русенци, които изметоха улицата с пишман посредника Андон Гинев, защото им е събрал по 1200 лв., без да им осигури работни места в Англия, е показателна. Мнозина попадат дори в по-тежки ситуации. Груба грешка е да не проучите дейността на трудовия посредник, както и да не познавате базовите изисквания за работа в чужбина.


Главната инспекция по труда установи, че през 2014-а трафикът на хора за трудова експлоатация се е увеличил. Служителите на агенцията разбиха канал на фирма, набираща хора за полски работодатели. Оказа се, че нашенците са принудени да работят при изключително тежки условия, да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу много по-ниско от обещаното заплащане и от надницата на полските работници. Изпратените на "концлагер" платили за обработка на документи и подписали декларация, че няма да претендират за връщане на парите им, ако се откажат. А заплащането за услуги или капаро за жилище е сред най-ясните индикации, че става въпрос за измама. Както и липсата на договор за посредничество. Българите са извозени до Полша, където са


подписали контракти на полски език

с местния работодател, без да разбират клаузите им. При все че работниците зад граница трябва да тръгват с подписан трудов договор на български, в който са описани данни на фирмата, месторабота, работно време и заплащане.


"Платих 600 евро на българската агенция Harmony Works Recruitment и английската Phoenix Enquiries за работа във Великобритания. Около 30 души изпратиха там, но после като видяха, че вдигаме врява и че нищо не е като обещаното, явно са спрели. Но не са спрели да записват хора и да им вземат парите. Нито ни плащаха колкото обещаха, нито имаше осигурен транспорт и квартири. Пътувахме с таксита и живяхме по хотели, което беше адски скъпо. Първите седмици беше истински "сървайвър", карахме на сандвичи и варени яйца. Само след месец ни уволниха, вместо след минималните по договор три месеца", разказва Красимир Дечев, готов да търси правата си по всякакъв начин.


Друга схема е командироването на служители, при която посредниците се обявяват за представители на наши и чуждестранни фирми, които уж са ги упълномощили да осигуряват персонал. Така се заобикаля изискването за лиценз от Агенцията по заетостта и регистрация на договор с чуждестранен работодател. От желаещите се събират пари за обработка на документи и за формуляр А1, който се издава напълно безплатно от НАП за командировки над 30 дни. Изпратените получават заплати под минималната за приемащата държава, което е нарушение на Кодекса на труда.


Масово фирми предлагат срещу заплащане и да ви уредят всички документи за самонаемане в чужбина, най-често Великобритания. От кандидатите се искат между 400 и 500 паунда за регистрация като лице на свободна практика, а впоследствие платилите разбират, че за тях няма работа. Актуално е и пускането на обяви за работа в големи компании през мейли, които са незабележимо променени спрямо оригиналните. Офертите се появяват в специализираните сайтове за работа и са атрактивни. Ако ви одобрят по документи, следва да се замислите, тъй като личният контакт е задължителен за мениджърските позиции. Съветът е да се потърси контакт с въпросната фирма, за да се установи дали тя наистина се нуждае от услугите ви.


Интернет обявите хващат много заблудени "рибки". Десетки изгоряха с обещана работа във Великобритания. Податели на фалшивата депеша се оказаха трима измамници, единият от които


се представя за управител на хотел

в Англия. Сред потърпевшите е Цветанка Махмуд, на която е предложена работа за цялото семейство - тя трябва да бъде камериерка, съпругът й - озеленител, а брат й - общ работник във въпросния хотел. Единственото условие е капаро за автобусните билети по 200 лв. на човек. Жената изпраща 600 лв., но когато трябва да се срещне с мошеника и да си вземе билетите, той "закъсва" с колата си край Стара Загора. Махмуд е кътала парите за операция на сина си, а след "ужилването" е подала жалба в прокуратурата. По същата схема е измамен и Серхат Басриев, а Албена Тонкова от Шумен дори прави група във "Фейсбук", за да предпази други българи. Пишман гурбетчията Стефан Златков пък три денонощия се скитал из улиците на Ларнака и Никозия, след като платил 300 евро за автобусни билети за него и засуканата му посредничка "Стоянка". Тя го изоставя след пристигането на Острова на Афродита без пари и дума гръцки.


"Ментетата" в нета са колкото щеш. Фирма от Перущица предлага стотици работни места за социални, медицински сестри и болногледачки "в Англия и Великобритания". Посредниците са щедри - обещават помощ за интервю, поемане на разходи по настаняването, дори ще ви търсят подходящо жилище и училище. Контактът, разбира се, е чрез скайп връзка -heriberto386, а документи и заявления за работа се подават на електронен адрес [email protected], което се оказа мобилна поща. "Всички такси и комисиони са за сметка на клиента", не са пропуснали да напишат "рибарите", чакащи да напълнят мрежите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във