Банкеръ Daily

Общество и политика

Измамни обяви в интернет предлагат заеми от името на чужди банки

От ГДБОП предупреждават, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни обяви в интернет, особено във Фейсбук. Те са от името на чужди банки и предлагат "изгодни заеми". Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български и първоначално е през приложението Месинджър, а в последствие - през Уотсъп и Вайбър.

Измамниците използват основно телефонни номера с кода на Франция (+33), но са засичани и други, включително един български номер. Престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращали снимки на чужди документи за самоличност с цел по-голяма убедителност. Искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят.

След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка", за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и подобни измами чрез каси за парични преводи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във