Банкеръ Daily

Общество и политика

Изложби и концерти закриват европредседателството

Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде закрито с поредица от културни събития – изложба, дискусия, концерти и специален тех ден за деца.

Днес министърът за европредседателството Лиляна Павлова откри изложба с посланията на лидерите от ЕС от неформалната им вечеря в София на 16 май в навечерието на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Изложбата е подредена в Националната галерия – Двореца и може да бъде разгледана до 8 юли.

В Националния дворец на културата започна дискусия „Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 – резултатите“ с водещи лектори Лиляна Павлова и Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическа агенция „Алфа Рисърч“. Откриващи изказвания ще направят вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В срещата ще вземат участие социолози, политолози, икономисти, представители на академичните среди, неправителствени организации, които ще имат възможност да споделят мнения, коментари и да задават въпроси, свързани с дейността и резултатите от председателството.

В 19:00 часа в Зала 1 на НДК ще прозвучи една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер с диригент Емил Табаков. В изпълнението на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници от Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. В продукцията участват Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор  с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, както и 8 солисти от Австрия – страната, която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

След детското откриване на председателството с роботи и иновации през януари, на 30 юни предстои и детско закриване със специален тех ден MegaDojo Sofia 2.0. Събитието ще събере в НДК деца от цяла България и ще ги вдъхнови да надникнат в света на технологиите, където възможностите са необятни.

На 1 юли в 19:00 часа София изпраща символично послание да бъде продължен един от основните приоритети на Българското председателство – европейската интеграция на Западните Балкани.  Това ще се случи с концерт под надслов „Музиката на Западните Балкани”. Събитието ще се проведе в парка зад НДК – новата открита сцена на Двореца от 19:00 ч. Достъпът до него е безплатен, а музиката ще бъде в изпълнение на формацията Western Balkans Band BG, създадена от големия музикант Теодосий Спасов.

Снимка: Пламен Стоименов (EU2018BG)

Facebook logo
Бъдете с нас и във