Банкеръ Daily

Общество и политика

Изложбата, която предизвика напрежение с Москва, се открива днес

Изложбата  "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма", която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, ще бъде официално открита този следобед в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров.

Заради изложбата за 9 септември напрежението между Външно министерство и посолството на Русия ескалира. В официалната позиция на ведомството се казва, че страната ни не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа. "МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век. От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България", се казва още в изявлението на министерството, публикувано във вторник. 

Междувременно руското посолство в България изрази недоумение по повод изявлението на Външно министерство за изложбата.

„Тази изложба няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс. Изложбата е насочена изключително към запознаване на българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Дипломатическата мисия е обезкуражена от факта, че са направени официални изявления, преди да се запознаят с проекта“, се казва в съобщението на страницата на посолството във Фейсбук.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин също разкритикува официалната позиция на българското министерство. 

"МВнР поставя под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия, тогава Съветския съюз, за победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат годишнината от началото на войната, ни кара да се замислим“, коментира Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във