Банкеръ Daily

Общество и политика

Изложбата ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ се отменя

Икони в Бачковския манастир

Третата изложба в музея „Лувъра” с работното заглавие ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ е на път да се отмени.

Министърът на културата Боил Банов по-рано днес е обсъдил с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с представители на Българската академия на науките организирането на третата българска изложба в музея „Лувър“. На срещата са присъствали заместник-председателят на Академията - член-кореспондент проф. Васил Николов и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН, който миналата седмица излезе с критична позиция срещу предстоящата изложба.

Проф. Мутафов, който е имал възможност да се срещне с куратора от страна на „Лувъра” - Шарлот Мори, отбеляза в публикацията си на сайта на Института за изследване на изкуствата на Българската академия на науките, че тя прави тенденциозен подбор на артефактите, които ще бъдат изложени. Целта й те да подкрепят изследователската й теза – тя иска да покаже такива български икони и църковна утвар от XVI – XVIII век, които да доказват, че по онова време ислямското изкуство е оказвало влияние на религиозния живот на поробените християни.

Боил Банов съобщи, че и в началото на годината, през месец януари, Министерството на културата поискало благословия за изложбата от Българската православна църква – Българска Патриаршия, а по-конкретно - за разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, от Националния църковен историко-археологически музей и от Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия.

На заседание на Светия синод от 20 януари 2020 г. обаче било взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. На същата позиция са и от ръководството на БАН – и те са отказали културни ценности от музеите на Академията да участват в третата изложба в „Лувъра”, която според досега известната информация ще се в отдела „Ислямско изкуство“, в едно от подземията на „Лувъра“..

Ето защо, предвид полученото в Министерството на културата становище от Светия синод на Българската православна църква и обществения отзвук по повод изложбата, министър Боил Банов смята, че е по-добре тя да бъде отменена и на музея „Лувър“ да бъде предложена друга изложба, която да обхваща различен или по-широк период от българската история.

На днешната среща учените са предложили теми, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във