Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изложба скара София и Скопие

Макар и със закъснение, българското външно министерство намери за необходимо да реагира за изложбата със средновековни ръкописи, написани на старобългарски, която Македония организира в музей в Брюксел. За мероприятието, което първоначално бе обявено, че ще се казва Македонското средновековно ръкописно богатство,съобщи в понеделник македонският министър на културата. Ведомството на Николай Младенов си навлече критики, защото показа, че е чуло за поредния съседски опит за крадене на история чак в сряда, когато около случая вече се беше вдигнал шум.


Министерството разпореди на посолството ни в Брюксел да изясни детайлите, свързани с предстоящата изложба. Така всъщност официална българска позиция по случая все още няма. Ала въпреки мудното поведение на МВнР от известно време се забелязва втвърдяване на тона на София към Скопие. Главното действащо лице е евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, въпреки че той не изразява позицията на страната. Още през март Ковачев внесе някои от критичните текстове в резолюцията на Европейския парламент за Македония и даде остри интервюта за историческите спорове между двете страни. В приетата резолюция се призоваваше да не се дискриминират гражданите с българско самосъзнание, отбеляза се търсенето на идентичност от македонската страна за сметка на други държави и разочарование, че не се честват общи исторически фигури и дати. Освен Ковачев лека промяна има и в държанието на външно министерство, сред активните по темата е и Евгений Узунов от БСП и Станимир Илчев от НДСВ.


България очевидно е изоставила свръхдипломатичното си поведение към Македония. Вероятен катализатор за това е решението на съда в Скопие, с което детето на македонката с българско самосъзнание (и българска гражданка впрочем) Спаска Митрова беше присъдено на бившия й съпруг. Преди това Митрова изтърпя присъда за отказ да предаде детето на баща му, наложена й от македонски съд. А след поредното съдебно решение по казуса през юни тази година премиерът Борисов заяви, че при присъединяването на страната към ЕС България ще бъде много стриктна по критериите за съдебната система.


Въпреки че Македония е кандидат за членство в ЕС, което България би могла да блокира, провокациите към нея не секват. Само преди няколко седмици македонските медии бяха залети от антибългарски публикации след коментар на Андрей Ковачев, че етническите българи в страната са подложени на дискриминация. Тогава външно министерство реагира с официална декларация.


Впрочем София трябва да внимава с реакциите си към публикации във вестниците, защото медиите, на теория, са свободно поле, в което властите не се бъркат. Наложителна за осъждане обаче е инициативата Скопие 2014, в рамките на която са издигнати паметници на Св. св. Кирил и Методий, Гоце Делчев, цар Самуил, Климент Охридски и Тодор Александров, които съседите смятат за македонци. Официална българска реакция за това също липсва. Епизод от хладните отношения между двете страни е и уволнението от македонска държавна фирма на съпругата на председателя на Българския културен клуб вСкопие Лазар Младенов. Самият той пък съобщи, че след честванията на Илинденско-Преображенското въстание в началото на август македонските служби за сигурност са го заплашвали.


Реакцията на български евродепутати и историци на вестта за изложбата в Белгийския кралски музей беше еднозначна. Андрей Ковачев призова за спиране на историческите манипулации. Не знам тази изложба какво точно ще представя и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята, повтори той позицията си. Представителят на БСП в Европарламента Евгений Кирилов отбеляза, че няма промяна в македонската политика спрямо България. Допълни и че дори в някои отношения спрямо страната ни се действа много по-агресивно, отколкото спрямо Гърция. Не си спомням гръцки посланик да е бил нападан в Скопие, за разлика от нашия, който наскоро беше обект на такъв инцидент на 4 май, припомни Кирилов случая, при който дипломатът ни не беше допуснат да поднесе цветя пред паметника на Гоце Делчев.


В спора се включи и директорът на НИМ Божидар Димитров, според който научните сътрудници на белгийския музей са крайно невежи, поне в областта на световната славистика. Той предположи и че ръководството му се е полакомило за парите, които Скопие е предложило и сравни казуса с организирането на изложба на американски ръкописи от Средновековието.


След реакцията на Андрей Ковачев от кралския музей обещаха да премахнат думата македонско от името на експозицията. Посетилите я ще могат да разгледат ръкописи написани на старобългарски, Стружкия сборник с творби на Св. Климент Охридски, Бенчевското четвероевангелие и църковно нотно песнопение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във