Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗЛИШНО Е ДА СЕ ТЪРСИ ДРАМА В НДСВ

Г-н Моллов, доволен ли сте от промените в правителството?
- Промените са само първата стъпка към това, което трябва да се случи в правителството. Смяната на двама силови министри като Румен Петков и Веселин Близнаков и на двама с важни социални ресори като Радослав Гайдарски (на здравеопазването) и Нихат Кабил (на земеделието) е съществена и дълбочинна. Освен това назначаването на Миглена Плугчиева за вицепремиер, който да отговаря за европейските фондове, също е добър знак, особено за Брюксел, че проблемите с координацията ще бъдат разрешени. Мога да кажа, че в НДСВ сме удовлетворени от реформата в Министерския съвет. Разбира се, не трябва да се пренебрегва и следващият етап на промените, който включва намаляване на заместник-министрите с 20 на сто, което пък е израз на подобрената структура на кабинета и на по-голямото доверие между партньорите от тройната коалиция. Просто не е нужно самоцелно да се прилагат формули от типа 3:5:8. Предстоящите промени дават възможност за оптимизиране на дейността на правителството. Това е и отражение на желанието на управляващите партии да водят нов тип политика, в съответствие с актуализираната програма на правителството, с цел успешно завършване на мандата.
По-голямото доверие между партньорите, за което говорите, означава ли, че вече е преодоляно напрежението между НДСВ и БСП и ДПС, възникнало заради гласуването ви с въздържал се на последния вот?
- Начинът на гласуване на НДСВ на предишния вот даде два основни знака. Първият от тях е, че партията има изострена чувствителност към очакванията за реформа в системата за национална сигурност и особено към случващото се в МВР. От друга страна, дадохме ясен знак, че НДСВ е лоялен и коректен коалиционен партньор. По този начин допринесохме за ускоряване на решението за персонални и структурни промени в правителството. Разбира се, нямаше как реформите да се извършат толкова бързо, защото трябваше да бъдат добре обмислени и да не нарушават стабилността на управлението. Предстоящите структурни трансформации също са много важни, защото чрез сливането и анулирането на изпълнителни агенции ще се подобри качеството на тяхната работа. Образно казано, ще бъде направено пролетно почистване на министерствата.
Идеята сама по себе си е положителна, но защо я осъществявате чак на третата година от мандата на правителството?
- В известен смисъл НДСВ и по-рано е предлагало подобни промени, но дневният ред на обществото налагаше за решаване други, по-важни задачи. Имаше избори и за европейски депутати, и за общински съветници и кметове, гласуваха се и няколко вота на недоверие, които отнеха от ценното време, отредено за реформи. Сега обаче то трябва да се навакса. Това, че тече третата година от управлението на тройната коалиция, не означава, че нищо не трябва да се случва, а напротив. За една година могат да бъдат направени много положителни промени които вярвам, ще бъдат и оценени.
Все пак една година не е чак толкова много. Ще успеят ли новите министри да свикнат със задълженията си за това време и да извършат необходимите реформи?
- Новите министри са преди всичко добри професионалисти. Мога да отбележа за Николай Цонев, който смени на поста военен министър Веселин Близнаков, че е изтъкнат специалист в областта на отбраната. Той е с впечатляваща биография, с доказани управленски възможности и авторитет. И не на последно място Николай Цонев е човек, който има визия за управление с ясно дефинирани приоритети. На един чист политик ще му трябва повече време да навлезе в материята на повереното му ведомство, докато един експерт по-бързо ще свикне с новите си политически отговорности. Специално за военния министър мисля, че още от самото начало ще работи ефективно. Реформите в армията продължават, ще се търсят начини за повишаване на социалния статус на военослужещите, с оглед тази професия да стане привлекателна и да се изгради наистина професионална армия.
Вие бяхте част от екипа на НДСВ, който договаряше реформите с БСП и ДПС. Имахте ли изисквания, с които коалиционните ви партньори не се съгласиха?
- Не бих казал. Дори очаквах разговорите да са по-трудни и по-тежки. Впечатлен съм от конструктивния подход на коалиционните партньори. При вземането на решения определящи бяха изтъкнатите аргументи. А при политически преговори доводите могат да останат и на по-заден план. В случая не беше така и затова бяха взети рационални, а не емоционални решения.
След ремонта на кабинета очаквате ли да бъде възвърнато доверието на Европейския съюз към страната?
- Смяната на министри дава основата, върху която правителството ще стъпи, за да направи управлението си по-ефективно. Когато европейските ни партньори видят положителната промяна, няма как да не получим тяхното одобрение и подкрепа.
Опозицията обаче не е съгласна с някои от направените персонални промени. Нейни представители дори изразиха мнението, че министри стават предимно неуспелите кметове на БСП.
- Не бих направил подобна аналогия. Новият министър на здравеопазването например - д-р Евгений Желев, е човек с изграден авторитет и като лекар, и като политик. Вярно е, че той загуби последните избори в Стара Загора, но в това няма нищо срамно. (След два мандата като кмет на Стара Загора Евгений Желев (БСП) загуби от кандидата на ГЕРБ проф. Светлин Танчев на балотажа на местните избори миналата година - б.ред.).
Няма хора, които да са вързани за постовете си, но потенциалът на професионалистите не трябва да се хаби напразно. Не приемам тезата, че ако някой не е постигнал успех на едни избори, трябва да бъде лишен от възможността да работи на друг пост. Високообразовани специалисти винаги се търсят.
По това няма спор. Проблемът идва, ако висок пост бъде зает от човек, който не притежава необходимите качества.
- Смятам, че новите министри, които посочи Коалиция за България са достатъчно компетентни и щом точно те са били посочени най-вероятно има сериозни основания да заемат поста министър.
Имаше ли наистина хора от НДСВ, които се противопоставиха на избирането на Николай Цонев за министър на отбраната или това е само клюка?
- Откакто съм в политиката съм забелязал, че винаги се търси драма, ако има някакво различие в мнението на членовете на дадена партия. Наистина имаше различни становища, но това е нормално за политическа сила, в която се провежда демократичен дебат. Когато Николай Цонев представи вижданията си за това как ще работи като министър на отбраната и какво смята да свърши, а колегите от НДСВ бяха запознати с подробности от професионалната му биография, мисля че различията бяха изгладени и преодоляни. Смятам, че той ще се докаже, без значение дали аз или моите колеги сме му най-големите фенове.
Напоследък се появиха нови партии, които се определят като либерални, например ЛИДЕР. Намирате ли общи идеи с тях?
- Новите партии първо трябва да докажат своята ценностна система. Това, че една политическа сила се идентифицира като либерална, все още не я прави такава. След като видим каква е тяхната управленска програма и какъв е моралът им, можем да говорим за сътрудничество. Ценностите на НДСВ вече са известни на обществото. Ние сме либерална партия, за която е важно бизнесът да се развива, да се осигуряват възможности за икономическа инициатива и развитие, без да се създава социално напрежение. Който има подобни виждания е наш потенциален партньор, ДПС например са доказана либерална партия. Но на този етап не бих могъл да коментирам доколко ЛИДЕР или друга нова партия е либерална, както и дали ще работим с тях.
Това означава ли, че НДСВ ще се яви самостоятелно на следващите избори?
- Те са все още далеч. Има още доста време, през което много вода ще изтече. Да изчакаме да видим какво ще е развитието на политическите процеси и да коментираме тогава.
Приключи ли процесът на разединение в НДСВ, или е възможно още хора да напуснат партията?
- Всички, които твърдяха, че НДСВ е безформена партия, съставена от хора, които нямат общи идеи и ценности и намекваха за по-нататъшни разцепления, би трябвало вече да са се убедили, че това не отговаря на истината. Имаме достатъчно потенциал, за да сме равноправен и важен партньор в тройната коалиция. Имаше сериозни съмнения, че няма да можем да намерим подходящ заместник на Николай Свинаров, след като той беше освободен от поста председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Както се вижда, успяхме да посочим подходящ човек, в лицето на Минчо Спасов, който да оглави тази ключова комисия.Така за пореден път доказахме, че не само притежаваме човешки потенциал, но имаме и ясна визия за управление. Освен това НДСВ проявява висока чувствителност към обществените настроения и очаквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във