Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗЛЕЗЕ БЪЛГАРСКАТА ВЕРСИЯ НА БОГАТ-БЕДЕН

ДЕКЛАРАЦИИТЕ ЗА ИМОТИТЕ ПОКАЗАХА ЛИЦЕТО НА ЕЛИТА

Естественото любопитство кой от политическия елит на страната какви имоти и пари има предопредели интереса към цифрите в декларациите на хората във властта. По описаното собственоръчно от министри и депутати се оформиха класациите на богатите и бедните сред тях. Първата, на богатите, води доскорошният шеф на Бюджетната комисия на парламента Йордан Цонев, собственик на влог и вземания за 588 060 лева. Следва го по петите бившият министър на търговията и туризма Валентин Василев с 202 260 лв., 133 500 от които са компенсаторни записи на съпругата му, изчислени по номинал. Подир него е вицепремиерът Петър Жотев, спестил 74 965 щ. долара. Четиридесет и две хиляди щатски долара е успяла да събере съпругата на председателя на външнополитическата комисия на НС Асен Агов. Преизчислени на 95 000 лв. пък са многобройните депозити у нас и малко в Швейцария на депутата Благовест Сендов. Различни валути с левова равностойност 82 550 лв. и доскоро в брой в дома си е държал председателят на парламента Йордан Соколов, а енергийните геройства на популярния сред народа Иван Шиляшки са му позволили да задели за черни дни 63 300 лв., повечето в зелено. И т.н.


Класацията на бедните оглавява доскорошният шеф на митниците и заместник-министър на финансите Пламен Минев. Участта му споделят вътрешният министър Емануил Йорданов, правосъдният Теодоси Симеонов, депутатът Любен Корнезов, заместник-шефката на парламента Петя Шопова и още куп законотворци и народни слуги. Бляскавата девственост на техните декларации, очистени даже откъм жилище където и да е, впечатлява. Освен ако не става дума за познатите номера с прехвърлянето на имоти, или пък просто за хора, на които не им пука какво и защо попълват.


Близо половината от почти пълния комплект декларации на министри и депутати, с които в. БАНКЕРЪ разполага, показва

високомерното презрение на властниците

към изпълнението на закона, който сами с такива мъки сътвориха. Всъщност с малки изключения в тези декларации няма нищо, което да се разбира. Няма дати на придобиване на имоти и пари, и дори премиерът Костов в графата за източника на средствата си е написал доходи. Както справедливо отбеляза един всекидневник, ясно е, че са доходи, от разходи не се пълнят банкови сметки. Но с информацията от какво точно са доходите не се глези нито законът, нито любопитният гражданин. Малко странно е и твърдението, написано собственоръчно от премиера, че няма как да знае какъв е бил курсът на лева към долара на 31 декември 1999 година. Ако не му е било удобно да помоли секретарката си да провери този детайл във вестниците, да беше питал поне просветния си министър Димитър Димитров - той го е посочил с точност до петия десетичен знак в своята декларация.


Класически похват за

заобикаляне на закона

е приложил министърът на земеделието Венцислав Върбанов. Той е обявил 35 000 лв. спестени заедно със съпругата си, но вместо да напише доходите си в съответната графа, е приложил служебни бележки за полученото от Министерски съвет, ДФ Тютюн и ДФ Земеделие. Тях, разбира се, в предоставените на медиите декларации ги няма.


Колкото до споменатите девствени документи, с липсващи по тях дати и прочие глезотии, които изясняват произхода на парите, юристи предположиха, че депутатите просто не са могли да ги попълнят. Макар че декларацията е доста по-проста от данъчната, която всеки редови данъкоплатец попълва.

Недоразумение ли са

и посочените от финансовия министър Муравей Радев покупки на два наистина старички автомобила за сензационните суми от 4 и 26 лева? Г-н Радев също не пише кога е сключил тези бляскави сделки, но каквито и деноминации да правиш, каквито и нули да вадиш или прибавяш, цените все си остават впечатляващи. Разбира се, единственото, за което можем да се сърди редовият българин на финансовия министър, е, че не казва на всеослушание къде се продават автомобили за по тринайсетина трамвайни билета, та и той да си купи от тях. Годината на производство и марката нямат значение.


Някак объркано стоят нещата и с влоговете от по 7500 лева на двете деца на здравния министър Илко Семерджиев. За по 2500 министърът е обяснил, че са дарение от земеделски доходи. Дай Боже всекиму! За останалите по 5 бона обаче не става съвсем ясно - децата ли са ги изкарали по някакъв начин, или съпругата? Ако са децата - браво! Щом на 13 и 18 години изкарват толкова, колко ли ще печелят като пораснат?


Удивително небрежно са подходили властващите и към изискванията на самата декларация, независимо от изискванията на закона. От 230 депутати 166 изобщо не са отбелязали дали са подали данъчна декларация. Дванадесет са записали, че не са подали, което би трябвало да означава, че не са получавали други доходи извън заплатата си. Министър-председателят Костов и Надежда Михайлова са отбелязали, че не са подавали данъчна тапия, останалите осем министри плюс бившия правосъден шеф Васил Гоцев не са си направили труда да обяват дали са го сторили. Подобно е положението и в БНБ - Мартин Заимов, Гарабед Минасян и Божидар Кабакчиев, подоуправители на Централната банка са пропуснали тази информация. Може и да е поради незнание. Или небрежност. Кой знае?

Финансовата стабилизация

изглежда, не е забелязана от политическия и държавния елит. С малки изключения депутати, че и министри държат големи суми обикновено във валута, но не в банките. В декларациите това е описано под кода в брой. Даже такъв голям пропагандатор на финансовата стабилност в България като министър Муравей Радев къта нейде другаде 12 000 щ. долара и 9000 г. марки. Така държи спестяванията си (35 000 лв.) и министърът на земеделието Върбанов. По този начин пази (от банковата система или от зли очи) 27 000 щ.долара и депутатът Михаил Михайлов. Дванайсет хиляди долара стиска на скрито място шефът на Агенцията за приватизация Захари Желязков. Двайсет и една хиляда долара и 15 000 лева е заврял в тъмен ъгъл и големият енергетик, общественик и държавник Иван Шиляшки. Йордан Соколов обясни, че е внесъл парите си след попълването на декларацията, щото чакал Банка ДСК да почне да приема валутни депозити. Тя ги приема от лятото, а декларацията е попълвана в края на септември, но нейсе... Със ДСК или без ДСК, извън кръвоносната система на икономиката са и парите на Екатерина Михайлова, на Асен Агов, на полицейския шеф полк. Васил Василев (29 000 щ.долара), на Светлана Дянкова... Абе, тия хора

на какво не вярват

би попитал някой? На българската банкова система, на лева, на правителството, което ни управлява? Това е най-малкото непатриотично.


А и не става дума за малки суми. Въпросът е за сериозна суха пара, извън оборота, извън продуктивни финансови потоци.


Не са бедни българските политици - и никой не е очаквал подобно нещо. Затова и декларациите не предизвикаха обществена сензация. Но никак не бе напразно настояването да има публичен регистър. От цялата история може да се види лицето на политическия елит от друг ъгъл - и това на мнозинството, и това на опозицията. Може да се направят изводи за отношението им към законите, а и за коректността им към гражданите в тази държава, чиято съдба решават.


(Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във