Банкеръ Daily

Общество и политика

Изкуство от салам в Националната художествена галерия предизвика скандал

Коктейл след изложба в Националната художествена галерия предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Повод за скандала стана разпространен в социалните мрежи клип, който показва пиршество с маси, отрупани с месо, оформено в различни женски фигури. Събитието е било замислено като пърформанс от авторката си Михаела Дановска, по-известна с псевдонима си Ода Жон. Мнозина обаче видяха в него единствено лош вкус.

„Знаехме за това. Авторката ни представи своята идея. Тя назова пърформанса като „вечеря натюрморт”. Телата не са само женски, има и мъжки. Мисля, че посланието в живописта на Ода Жон е това, че отнасяме към хората като към обекти за употреба. Тя визуализира това и на коктейла. Най-печалното е, че той се прочу повече от изложбата”, каза директорът на Националната галерия Яра Бубнова пред Нова телевизия. Директорът заяви, че съвременното изкуство е  по-различно от това, с което е свикнало обществото.

„Ужасен одажон! Одажонсен ужасон!!!!” Какво очаквахте да каже Прасчо, при вида на толкова много колбаси?! Изобщо арт-инсталации пред народ, който има поговорката "никой не е по-висок от хляба" са рискована работа4, коментира Любен Дилов-син на страницата си във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във