Банкеръ Daily

Общество и политика

Изключват Кирил Добрев от БСП?

S 250 734010cb 38b7 4a6c 97cf 562378db294e

Кирил Добрев да бъде изключен от БСП. Това поиска Изпълнителното бюро на партията от Националния съвет в свикано извънредно и на подпис заседание. Документите и мотивите са изпратени до членовете на пленума тази сутрин.

Сред мотивите за искането за изключването на Добрев са посочени нарушения на няколко текста от партийния устав на БСП. Сред тях: открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне;

множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП;

участие в "недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията";

"използването на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси";

подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти.

Към мотивите има приложени документи, подписка от социалисти, както цитати от медийни изявления на Добрев. 

Посочено е, че Добрев е организатор на протестите пред сградата на "Позитано" 20 по време на заседания на Националния съвет на партията. Подчертано е, че той е използвал влиянието си върху някои партийни организации и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси. 

Изтъкнато е, че като член на БСП и на върховия орган на партията Добрев е подпомагал изграждането на структури на нови политически проекти, конкуренти на БСП - има се предвид формацията на Мая Манолова и на "Продължаваме промяната".

Добрев е обвинен в това, че с медийните си изяви създавал негативен образ на левицата. Към мотивите са изброени и редица интервюта, с които Добрев е уронил престижа на БСП. В тях се посочва, че това негово поведение е устойчиво и още през март 2020 година в свое медийно участие е нарекъл БСП „куц кон”.

Наред с това вместо да изпълни решението на БСП да се сформират експертни групи, които да влязат в преговори с ПП след вота за бъдеща коалиция, Добрев критикувал, че музейни експонати от БСП преговарят за кабинет. В своя подкрепа от БСП цитират и друго ТВ интервю на Добрев от ноември тази година, в което пред БНТ той казва, че член на Изпълнителното бюро е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки, което в мотивите за неговото изключване се определя като клевета.

Срокът за гласуване на подпис от членовете на Националния съвет е днес и утре.

Кирил Добрев беше заместник на Корнелия Нинова в партията, а на прекия вот миналата година стана неин основен опонент, но загуби.

Добрев застана зад Румен Радев още когато той се кандидатира за втори мандат в началото на миналата година, докато от "Позитано" 20 дълго време нямаха еднозначна позиция по въпроса, което бе отчетено и като основна причина за ниския резултат на партията на парламентарните избори през април.

По-късно Кирил Добрев коментира евентуалното си изключване от БСП във Фейсбук. 

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора". Това написа във Фейсбук Кирил Добрев.

"Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето.

Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение. Всъщност по-важната новина днес е, че дъщеря ми навършва 16 години. Ема, пожелавам ти да си здрава, борбена и винаги да казваш това, което мислиш!", завършва той поста си и прилага към публикацията снимка с дъщеря си.

Припомняме, че Добрев бе сред основните опоненти за мястото на лидерката в оставка Корнелия Нинова. Той бе дългогодишен депутат в пет парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във