Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изказване на Камерън за българите и румънците предизвика критики на Острова

Изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че притокът на имигранти от България и Румъния след 1 януари е "в границите на разумното", и признанието му няколко часа по-късно, че не разполага с конкретна статистика за това, предизвика буря от критики както сред лейбъристите, така и сред консерваторите, става ясно от днешната британска преса.

Камерън бе обвинен от разбунтували се консерватори, че "мъти водата" с твърдението, че "приемлив" брой имигранти от България и Румъния, пише в. "Телеграф". В четвъртък се очаква над 50 разбунтували се консерватори да подкрепят поправка към закона за имиграцията, с която се иска ограниченията за източноевропейските имигранти при достъпа им до трудовия пазар на Великобритания да бъдат върнати до 2018 г. Правителството се опитва да спре бунта на фона на нарастващите опасения в Консервативната партия за въздействието на имигрантите върху социалните грижи и пазара на труда.

В опит да потуши бунта в партията си по въпроса за имиграцията, Камерън призна вчера в ефира на четвърти канал на радио Би Би Си, че симпатизира на недоволните, но не може да възстанови в предишния им вид ограниченията за достъпа на българи и румънци до британския трудов пазар. В интервюто премиерът заяви, че според него имиграцията във Великобритания е прекалено висока, но призна, че след отпадането на ограниченията на 1 януари притокът на българи и румънци е бил приемлив.

В. "Мирър" излиза със заглавие "Гражданска война в редиците на торите, премиерът е критикуван заради липса на факти".

В. "Експрес" коментира, че "имиграцията от другите страни членки на ЕС не засяга само България и Румъния, но и цялата вълна от пришълци от загиващите икономики в Източна Европа".

 "Премиерът не само не е в състояние да контролира количеството на имигрантите от ЕС, но и тяхното качество", подчертава изданието.

"По-радикалните лидери на торите, като например г-жа Тачър, щяха бързо да разберат, че параметрите трябва да се променят", се заключава в публикацията и се казва, че решението на проблема е излизането на Великобритания от ЕС.

"Ивнинг стандард" съобщава, че Камерън е предизвикал възмущение и сред лейбъристите, като е представил непроверена информация в опит да подсигури предстоящото в четвъртък гласуване на законопроекта за имиграцията.

Шестима бивши министри от Лейбъристката партия, сред които бившият вътрешен министър Дейвид Блънкет, се присъединиха към близо 100-те консерватори, настояващи за допълнително затягане на мерките срещу имигрантите, съобщава изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във