Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Изявлението на украинския посланик доказва, че не сме изнасяли оръжие

Днес украинският посланик поиска България да промени досегашната си позиция и да започне да изнася оръжие за Украйна. Това изявление доказва, че досега не сме изнасяли оръжие за тях и оборва цялата манипулативна, лъжлива, организирана и платена кампания по тази тема срещу мен лично, срещу бившия екип на министерството и редовното правителство.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод изказване на украинския посланик от тази сутрин, в което той поиска България да дари на Украйна старо съветско оръжие.

"Ако сме предоставяли оръжие, щяха ли да искат тепърва да започваме да го правим?", попита Нинова.

"Призовавам служебното правителство да се съобразява с решението на Народното събрание да не се предоставя оръжие на Украйна. Това би било въвличане на България във войната. Ние от "БСП за България" искаме мир, сигурност, стабилност, спиране на войната и решаване на конфликта по дипломатически път. При участие в следващо правителство ще отстояваме същата позиция, както досега", посочва още лидерът на БСП.

Украйна оценява българската подкрепа за войната с Русия, но ще иска отново директна военна помощ от страната ни. Това заяви посланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко пред "Нова телевизия". Той заяви, че въпросът ще се повдигне след изборите и дори изрази убеденост, че този път искането ще бъде одобрено от парламента ни.

"Вярвам, че определено решение ще се приеме от страна на България и тя ще организира доставки на оръжие. Вярвам, че рано или късно България ще направи такова действие. Тя трябва да даде старо руско оръжие на Украйна. За сметка на това българската армия може да се превъоръжава със съвременно натовско оръжие. Надявам се, че след изборите ние можем да повдигнем пак този въпрос и да го активираме", коментира Москаленко. Той допълни, че и до момента има помощ от България, но тя не е особено афиширана и е била чрез трети страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във