Банкеръ Daily

Румен Радев

Изходът от ситуацията е един – оставка на правителството и главния прокурор

Изходът от ситуацията е един – оставка на правителството и главния прокурор. Това каза в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

"Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение, не може да заблуди никого. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила. Вчерашният ден бе белязан от масови протести, с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир", подчерта държавният глава. 

"Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус "антимафия". Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта", каза още президентът. Той обаче призова протестиращите да не се поддават на провокации.

"Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри", допълни Радев.

Държаният глава смята, че това, срещу което са въстанали българите, са липсата на справедливост и безскрупулните лъжи.

"Мафиотизацията на управлението не кара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и основни граждански свободи, методично погазвани в последните години", категоричен е президентът.

Според него, с оглед на протестните прояви в страната, Европа няма право да гледа България с "широко затворени очи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във