Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изгърмя още един чиновник "нацист"

В рамките само на два дни двама служители на държавната администрация се простиха с постовете си заради снимки, на които отправят нацистки поздрави. След заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, по изричното настояване на премиера Бойко Борисов, бе отстранен и директорът на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Това съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в четвъртък (18 май)."Ние сме категорични и сме заявили принципната си позиция, че подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим. ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности", категоричен бе Цветанов пред журналистите в кулоарите на парламента.

Конкретната причина за поисканата оставка на военния чиновник е негова снимка, публикувана в социалните мрежи. Преди години Антонов се е снимал във Военноисторическия музей в София. На кадъра се вижда как той, застанал до германски танк от Втората световна война, отправя нацистки поздрав. Това не е първият скандал, в който е замесен Антонов. През 2015-а той бе предложен за заместник-министър на отбраната в противовес на номинацията на Орхан Исмаилов от "Реформаторския блок". Тогава въпросната снимка за първи път видя бял свят, което накара лидера на НФСБ Валери Симеонов да оттегли предложението си.

Най-интересното в цялата история е, че независимо от гафа Иво Антонов си е останал на работа в Министерството на отбраната, като е отговарял за военните паметници и военнопатриотичното възпитание. После е оглавил дирекция "Социална политика" в същото ведомство. Военен министър по онова време бе земеделецът реформатор Николай Ненчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във