Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗГРЯ НОВА СОЦИАЛНО-ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ

Александър Маринов миналата сряда събра журналисти в Софияпрес, за да обяви програмата, целите и задачите на Българския социално-либерален съюз. БСЛС е сравнително млада партия. Учредителният й форум беше на 5 юли миналата година, но след раждането си тя потъна в дълбоката тишина на неизвестността. Днес нейният председател неочаквано обяви готовност за политически битки.


Когато Александър Маринов беше член на Българската социалистическа партия, редица политически наблюдатели го смятаха за един от любимците на Александър Лилов. Явно това не му донесе много успехи и на 24 януари 1997 г. с малко шум и без достатъчен медиен ефект той напусна парламентарната група на тогавашното мнозинство. Маринов обаче не се присъедини към онези свои бивши колеги, които се вляха в новородената Евролевица. На изборите през април той се яви като независим депутат в Кюстендил. Коментарите на запознатите със случая бяха, че независимостта му може да е политическа, но не и икономическа. Близостта на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, с фирма Пионер и структури на ВИС-2 се тълкува като достатъчно сериозна обвързаност с конкретни икономически интереси.


А негов говорител тогава беше бившият член на Българския бизнесблок Бойко Сотиров.


Цялото това пъстроцветно присъствие в кръга на Александър Маринов определено би затруднило мнозина да дефинират политическите му приоритети. Не по-ясен беше и самият той на последната пресконференция, обяснявайки, че социално-либералният съюз е сложен синтез от ценности.


За бъдещето на новата партия все още е много рано да се говори по думите на самия й председател. Той избягва да определи дори най-общо кои от днешните парламентарни партии предизвикват симпатиите му и кои от тях смята за възможни бъдещи сътрудници.


Засега Александър Маринов се затруднява да обясни и начините, с които ще докаже на обществото, че партията му е необходима и ценна част от пъстрия политически спектър на българското парламентарно пространство. Вероятно през следващата предизборна кампания и този отговор вече ще е известен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във