Банкеръ Daily

Общество и политика

Изграждат информационен пункт „Седемте Рилски езера“ за близо 500 000 лева

Първата копка на строежа на Контролно-информационения пункт "Седемте Рилски езера" в националния парк "Рила" ще бъде направена в четвъртък от екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро и шефа на парка Красимир Андонов, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

След построяването на пункта в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. 

Информационният пункт ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

От екоминистерството обясняват, че необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера.

"Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на интерпретативни и образователни програми и кампании за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели", допълват още от МОСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във