Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изграждаме Балканска мрежа за трансплантации

България ще извършва обмен на органи със съседните ни страни, за да подобри нивото на трансплантациите. Това ще става в рамките на бъдеща "Балканска мрежа". Министърът на здравеопазването Таня Андреева обсъди идеята на работна среща с пациентски организации.

"На срещата с гръцкия министър говорихме за това как взаимно страните, особено тези, които сме съседни една на друга и като страни членки на съюза, можем да си помагаме, за да се развива тази част на медицината. Трансплантациите са шанс за втори живот на много хора", каза Андреева . В началото на седмицата министърът на здравеопазването проведе няколко срещи с гръцкия си колега Спиридон -Адонис Георгиадис . Дискутираната тема е била създаването на Балканска мрежа. Нейната идея е да се провеждат обучения на координационните екипите, които са пряко ангажирани в процеса на трансплантиране . В мрежата ще има възможност за обмен на органи между страните членки. Андреева допълни още, че следващата седмица предстоят срещи със здравните министри на Румъния и Турция.

"Транспантологията е един много важен клон на медицината. Не само квалификацията и уменията са важни, нужна е подкрепата на държавата, защото е необходим голям ресурс", каза на работната среща Националният консултант по трансплатология проф. Любомир Спасов.

От името на пациентските организации д-р Станимир Хасърджиев изказа одобрение за идеята за Балканската мрежа и изложи проблемите, коита трябва да се решат. "На първо място стои въпросът как ще повишим броя на трансплантациите в България. На воторо място е грижата за трансплантираните пациенти. В момента, за съжаление, се налага доста пациенти да доплащат за терапията си. Във всички европейски държави това е недопустимо. Подготовката на пациентите за трансплантация също е основен проблем", каза Хасърджиев .

В отговор на проблема с периода на изчакване на пациентите подходящ орган и съответна трансплантация Спасов каза следното: "Политиката на правителството и в частност в лицето на Министерството на здравеопазването е насочена към мост на трансплантациите със съвременните средства. Една от тях е диализата, а другата - сърдечен дивайс. 

Завеждащият отделението по онкоурология в клиниката по урология на "Александровска болница"проф. Петър Панчев изтъкна значението на тази специфична сфера на медицината и думите: "Трансплантацията е показател за нивото на развитие на здравеопазването в една страна".

Мая Иванова

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във