Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изготвят програма заради критиките на ЕК за корупцията

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че ще бъде направена програма заради критиките на Европейската комисия във връзка с корупцията в страната. Той обаче отказа да даде подробности.

„Внимателно четем констатациите, ще съставим комплексна програма, в центъра на която ще бъде един орган, който да координира усилията на всички институции", заяви премиерът.

От всичко, което съм чел в доклада, като че ли това може да се изведе като основно и слабо звено, допълни той.

Референдумът е демократична форма и допълва демократичните инструменти, стига да не се злоупотребява с тях, така премиерът коментира вчерашната теза на президента Росен Плевнелиев всички избори да бъдат съпроводени с национално допитване.

Орешарски за пореден път подчерта, че въпросите трябва да са правилно формулирани, да не са подвеждащи и да има достатъчно време за дебат в обществото. Той се позова на външни практики, които показвали, че в страните, където най-често има допитвания, се осигурява достатъчно дълго време за дискусии и почти няма случаи този срок да е по-кратък от 6 месеца.

Пламен Орешарски заяви, че съдбата на АЕЦ"Белене" няма да бъде обсъждана при пътуването му в Сочи. В програмата му нямало официална среща с Владимир Путин, а такива сериозни теми не се обсъждат на коктейли, добави той.

По време на блиц парламентарния контрол днес министър-председателят оцени като удовлетворително изпълнението на приходите за миналата година на фона на оценките на приходните агенции със старите ръководства при смяната на кабинета, според които неизпълнението е трябвал да е до към 1 млрд. лв.

"Но крайното неизпълнение е значително свито, което означава, че особено в края на годината постъпленията са доста добри. Ще ви припомня също, че бюджетът можеше да е почти балансиран, ако бяхме продължили практиката да го финансираме с нередовно възстановяване на ДДС", добави Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във