Банкеръ Daily

Общество и политика

Издадоха публицистиката на Ботев навръх 2 юни

Христо Ботев

Без никакво съмнение Христо Ботев е една от основополагащите фигури в историята на българската литература. На читателите са известни основно неговите стихотворения, които са неразривно свързани с революционното му дело.

На този фон малко позната остава публицистиката, намерила място на страниците на вестниците „Свобода“, „Дума на българските емигранти“, „Независимост“, „Будилник“ и „Знаме“. Това разказват от сдружение „Българска история“, които издават най-значимите Ботеви текстове по случай 145-годишнината от неговата гибел. В книгата намират място „Политическа зима“, „Народът – вчера, днес и утре“, „Наместо програма“ и др.

Техният подбор е осъществен от проф. д.ф.н. Николай Аретов от Института за литература към Българската академия на науките, който е автор на пояснителните бележки към всяка творба.

Чрез „Избрана публицистика“ читателят ще разбере защо изследователите нареждат произведенията на Христо Ботев сред най-високите образци на българската журналистика, допълват издателите.

В следващите дни книгата ще бъде достъпна в книжарниците, а най-нетърпеливите читатели вече могат да я открият на софийския Пролетен базар на книгата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във