Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изчезналите пари от здравни вноски при ГЕРБ похарчени за пенсии

По време на своето управление ГЕРБ са изхарчили 1.4 млрд. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса за пенсии и покриване на дефицити в социалната система. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на кръгла маса, посветена на Европейския ден на правата на пациентите.

Информацията е получена от депутати от ГЕРБ, които са членове на бюджетната комисия в парламента. Писмен отговор и потвърждение по въпроса обаче няма, въпреки заявките на здравното министерство, допълни Пенков и не пожела да обяви имената на "издайниците" от ГЕРБ. Оказва се, че буферът на Здравната каса е използван заради дефицит в Националния осигурителен институт.

Парите, които бяха резерв и излишък в бюджета на касата, бяха взети през 2010 година с нареждане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Тогава обаче така и не стана ясно за какво са били похарчени тези средства. По думите на зам.-министъра не е ясно как и дали изобщо могат да се възстановят парите, въпреки че са крайно необходими на здравната ни система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във