Банкеръ Daily

Общество и политика

Избраха за апелативен шеф обвинителката на Баневи и Бобокови

S 250 f5d76918 e5e2 4a2f 8f9a 9cc4ec3b9883

Aпeлaтивнaтa cпeциaлизиpaнa пpoĸypaтypa е с нов ръководител, след като ресорната колегия във Висшия съдебен съвет реши Мария Дойчева да заеме поста. Предложението беше дадено от временно изпълняващата длъжността Дaниeлa Aнгeлoвa. Дойчева е наблюдаващ обвинител по гpъмĸи дeлa като тези срещу Hиĸoлaй и Eвгeния Бaнeви, бpaтя Бoбoĸoви, бившият зaместник-миниcтъp нa eĸoлoгиятa Kpacимиp Живĸoв и дpyги.

Изборът на Мария Дойчева се явява резервен вариант на  предишния и единствен кандидат Димитър Франтишек Петров. Миналия месец той се отказа от участие в процедурата, което беше на пръв поглед изненадващо. Мотиви за оттегляне на кандидатурата не бяха посочени, но на практика те са пределно ясни - ролята на Петров в скандала "Осемте джуджета" по разкритията на Антикорупционния фонд за тормоза над бизнесмена Илия Златанов. Последният посочи в прав текст спецпрокурора за ключов участник в корупционната схема за рекет и кражба на бизнеси, основно лице в която е скандалният бивш следовател Петьо Петров (Еврото).

 Франтишек Петров беше преди това ръководител на първоинстанционната Специализирана прокуратура, но напусна поста през май също без обяснение. То беше дадено пределно мъгляво от главният прокурор Иван Гешев, който обясни оставката с "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". И му благодари за свършеното дотогава. 

Изборът на Мария Дочева за ръководител на апелативната спецпрокуратура идва след четири провалени конкурсни процедури, оставили структурата без титулярен шеф повече от две години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във