Банкеръ Daily

Общество и политика

Изборът на Витанов за председател на делегацията на нашите социалисти в ЕП се преекспонирал

„Твърде много се преекспонира този избор. Той има за цел да подпомага оперативно, административно, технически, да координира групата в нейните действия. Няма чак такива ръководни функции. Темата се използваше като инструмент в едно вътрешнопартийно противопоставяне. За съжаление се оказах в центъра на това противопоставяне“. Това заяви пред БНР Петър Витанов, който беше избран за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента, по повод последвалите коментари дали този избор е уместен. На съмнение беше подложена и компетентността на евродепутата.

Витанов подчерта, че не смята критиките за насочени персонално към него. Според него те имат друга цел, но не уточни каква. Вероятно визираше вътрешнопартийната опозиция, която намери още един повод да атакува лидера Корнелия Нинова.

„В Европейския парламент ще се опитаме да покрием невралгичните зони, важни за българските социалисти, свързани със социалните въпроси, свързани с транспорта, с бюджетния контрол, с комисията по външна политика“, каза още Витанов. Той припомни, че за първи път от много години насам социалистите имат възможност да излъчат председател на Европейската комисия.

„Това е голямата ни цел. Преговорите са в начална фаза и не мога да се ангажирам с прогноза за техния завършек, още повече при този силно фрагментиран Европарламент“, посочи той. Според него причината София да изгуби от Братислава битката за седалище на Европейския орган на труда е в „несериозното отношение на българското правителство“.

„Отношението към подобен тип възможности трябва да е далеч по-сериозно и по-професионално. А дали можем да заемем някакъв важен европейски пост, твърде рано е да се каже. Но България, като пълноправен член, има основанието да поиска нещо подобно“, коментира Витанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във