Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изборът на столичани

Ако са верни прогнозите на социологическите агенции, че следващият 44-и парламент ще бъде петпартиен, а шестата формация е под голям въпрос, то може да се опитаме да си представим какво ще е народното представителство в София. ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" са сигурни участници в следващия парламент. Коалицията "Реформаторски блок и Глас народен" се движи на ръба и в момента е малко под него. Движението на Доган ще разчита основно на смесените региони.

Засега резултатите, които обявяват експертите, са много близки и разминаването върви в рамките на стохастическата грешка от около 2 процента. При някои от агенциите тя е в полза на ГЕРБ, при други - на БСП. Но така или иначе, става ясно, че двата най-големи политически субекта са с изравнени сили на тези избори.

В такъв случай можем да предположим, че ГЕРБ и БСП ще вкарат в Народното събрание по петима депутати от

лидерския 25 МИР в София

Общият брой на мандатите там е четиринадесет. Което означава, че Бойко Борисов освен себе си ще заведе на банките в сградата с надписа "Съединението прави силата" още енергийния ексминистър Теменужка Петкова, досегашните народни представители Станислав Иванов и Лъчезар Иванов (известен като Лъчо Мозъка) и политолога Антон Тодоров. Но тъй като експремиерът, вицепремиерът по еврофондовете и финансовият министър водят по две листи, то ако Борисов предпочете Пловдив, депутат ще стане и прочулата се с "красноречието" си Снежана Дукова. Ако пък и Теменужка Петкова, която е втора, избере Търговище, където е водач, птиченцето на късмета ще кацне дори на рамото на низвергнатата на седмо място бивша шефка на МВР Румяна Бъчварова.

Водачите на листите имат право да изберат от кой регион да бъдат депутати, но обикновено те решават това, след като станат известни окончателните резултати от вота в национален мащаб. Тогава преценяват кои от следващите в списъците хора ще са им по-нужни в парламента като експерти или политически лица. И освобождават мястото в едната листа за тях.

При социалистите такава дилема няма да има, тъй като по предложение на председателя на партията Корнелия Нинова ръководството реши да няма двойно водачество. Така първите в листите ще трябва да се концентрират само в един район и да работят много усърдно за влизането си в Народното събрание, а не да разчитат, че ще станат депутати от другия район. Единственото изключение е направено за актьора доайен в БСП Стефан Данаилов. Така Нинова ще заведе в парламента още параолимпиеца Михаил Христов, Антон Кутев, Петър Витанов и Анна Славова. Ако пък случайно социалистите съберат повече гласове в този район, може да влезе и лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев от гражданската квота.

"Обединени патриоти" най-вероятно ще бъдат представлявани в Народното събрание от 25 МИР от двама души - атакиста Десислав Чуколов и следващия го Георги Колев. Дясната ръка на Волен Сидеров обаче може да реши да влезе от Стара Загора, където също е водач на листата, което пък ще даде шанс на Владимир Митов. Четвърти е бившият шеф на Института за дясна политика Петър Николов, внезапно станал патриот, който засега няма голям шанс. Той израсна под крилото на Иван Костов и ДСБ, но през втория мандат на ГЕРБ беше съветник на премира Борисов.

Аптечният бос Веселин Марешки и партията му "Воля" със сигурност ще вкарат един човек, а може и двама. Така самият той и вторият в листата Деян Велев ще се озоват в парламента. Но тъй като е по-вероятно Марешки да предпочете Варна, то на банката може да седне Наталия Иванова-Папазян.

Водачът на листата на коалицията "Реформаторски блок и Глас народен" хиподилът Светльо Витков може да успее да събере доста гласове, но ако обединението не прескочи 4-процентната бариера в национален мащаб, той няма шанс да стане депутат. Това се отнася и за останалите двама водачи в дясното пространство - Радан Кънев ("Нова република") и Христо Иванов ("Да, България"). Такава най-вероятно ще е съдбата и на ексдепутата Мариана Тодорова от коалиция "АБВ и Движение 21".

Централният 24 софийски МИР

е най-малкият от столичните райони и излъчва само 12 народни представители. Така водачът на листата на ГЕРБ - бившият финансов министър Владислав Горанов, може да изтегли още ексконституционния съдия и някога знаково лице на СДС Георги Марков, за когото обаче се знае, че има агентурно минало под псевдонима Николай. В парламента ще влязат също доскорошната шефка на външната комисия в 43-ото НС Джема Грозданова и политологът Тома Биков, който, преди да се приюти в листа на ГЕРБ, мина през ДСБ, ДБГ и съветническа длъжност при вицепремиера Румяна Бъчварова. Ако Горанов обаче стане народен представител от Силистра, то късметът ще споходи и ексдепутата Валентин Радев. Ако пък ГЕРБ обере повече гласове от опонентите си, на банката може да седне и Евгения Алексиева.

Водачът на червената листа Стефан Данаилов ще проправи пътя към сградата на жълтите павета на досегашния депутат Георги Свиленски, Димитър Данчев и колежката си актриса Нона Йотова, която е от гражданската квота. Данаилов обаче е първи и във варненската листа и ако предпочете морската ни столица, депутат ще стане и Росен Малинов.

Националистическото обединение най-вероятно ще се отчете с двама представители - водача от ВМРО Юлиан Ангелов и д-р Султанка Петрова. Но ако Патриотите не се представят толкова добре, то "вакуумът" ще бъде запълнен от хората на Марешки - Пламен Христов, верен негов човек, а вероятно и Диана Марешка, която, по всичко личи, е роднина на бизнесмена.   

Здравният ексминистър д-р Петър Москов може би ще има нелош шанс, но и при него нещата зависят от представянето на коалицията между Реформаторския блок и "Глас народен" на национално ниво. Приятелят на Светльо Витков - Венци Мицов, който е втори в листата, обаче ще си остане общински съветник в СОС. С мечтата да станат депутати ще се простят както досегашният такъв Мартин Димитров ("Нова република"), така и доскорошният ни представител в ООН Стефан Тафров ("Да, България") и Татяна Дончева, представляваща коалицията между АБВ и "Движение 21".

Източният 23 МИР в София

е най-многоброен като население и затова разполага с най-много депутатски мандата - шестнадесет. От него и ГЕРБ, и БСП е възможно да вкарат в 44-ия парламент по шестима депутати. Дори някоя от двете партии може да се напъне за седем, но това ще бъде за сметка на другата или на по-малките партии. Така депутати от ГЕРБ най-вероятно ще станат доскорошният вицепремиер Томислав Дончев, ексзаместникът на 43-ото НС Димитър Главчев, пак Александър Ненков, Милена Дамянова и бившият шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Дончев обаче може да реши да представлява родното си Габрово, на което е бил и кмет, и тогава мястото му ще заеме Валентин Николов, който при първото управление на Бойко Борисов беше изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Червената листа се тегли от говорителя на парламентарната група на БСП в 43-ото НС Жельо Бойчев. След него са наредени новите лица Христо Проданов и Георги Михайлов. Но четвърти е динозавърът Румен Гечев, вицепремиер и икономически министър от кабинета на Жан Виденов. Той има реални шансове отново да седне на банката в пленарната зала. Там вероятно ще се наредят още Ирена Анастасова и Румен Георгиев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов води листата на Патриотите. Депутат вероятно ще стане и Миглена Александрова от "Атака". Но тъй като Симеонов със сигурност ще предпочете да влезе в Народното събрание от Бургас, то шансът ще споходи Петър Харалампиев. Кандидатката за кмет на "Младост" от НФСБ Мария Цветкова обаче ще остане извън парламента, освен ако не бъде съставен коалиционен кабинет след вота и някой от колегите преди нея в листата не станат министри или не заемат друга държавна длъжност.

Партия "Воля" също има шанс да вкара двама представители в парламента - Албена Найденова (от управата, близка на лидера Марешки) и Боряна Георгиева. Тя обаче никак не е сигурна, особено ако някоя от големите формации се представи много добре в този район.

Икономическият ексминистър Божидар Лукарски ("Реформаторски блок и "Глас народен"), Трайчо Трайков от "Нова република", протестърката Антоанета Цонева от "Да, България" и новият председател на АБВ Константин Проданов със сигурност ще получат гласове от софиянци, но те няма да им стигнат за прескачане на парламентарния праг.

Разбира се, до изборния ден, 26 март, има малко повече от три седмици, което е и малко, и много. И ако не се случи някакъв голям гаф или друг политически катаклизъм, може да се предположи, че това в общи линии ще бъдат хората, които ще представляват гражданите на столицата в 44-ото Народно събрание. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във