Банкеръ Daily

Общество и политика

Изборът на Гешев ще предизвика мобилизация на местните избори

Андрей Райчев

Социолозите Андрей Райчев от "Галъп Интернешънъл" и Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" очертаха три различни модела на предизборните кампании за местния вот. 

В сутрешния блок на БНТ Димитрова посочи, че при първия тип кметът е достатъчно харесван и със сигурност ще бъде избран. Вторият тип кампания е тази, в която има много повече критика и недоволство към сега действащите кметове. "Алфа Рисърч" наблюдава изхабяване от т. нар. вечни претенденти за кметското място. Третият тип са тези на оспорваните битки и там, където има почти равностойни сили. На места се очертава да има почти три равни резултати и не се знае кой може да отиде на балотаж. На втория тур ще бъдат двама претенденти, но третият ще отпадне с малко, прогнозира тя.

Андрей Райчев се съгласи с тази позиция и отбеляза, че ГЕРБ спечели почти всички места на последните местни избори. По думите му, когато говорим за общински съвети, трябва да се обърне внимание на това кой повече умее да се съюзява. Боряна Димитрова също смята, че тежестта на политическите сили се мери в силните общински листи и съвети. Според нея настоящият столичен кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова прави възможно най-честната кампания за местните избори.

По думите на Райчев при Мая Манолова се забелязва нова формула на опозиционност между статуквото и промяната. Той е на мнение, че на тези избори се наблюдава по-голяма зрялост в сравнение с предишните. Димитрова подчерта, че всяко място в страната е интересно само по себе си, но ако се говори по национален фокус, хъс и амбиция, най-интересно ще е в столицата София. 

Социологът от "Галъп" се съмнява президентът Радев да вземе решение за подписване на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор между двата тура на местните избори. А според Димитрова изборът на Гешев ще има отражение основно в полето на "Демократична България", която се бори за независима съдебна власт. Изборът на новия обвинител №1 едва ли ще има пряко отношение върху всички кандидати за кметския пост, но може да предизвиква мобилизация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във