Банкеръ Daily

Общество и политика

Изборните секции зад граница този път ще са малко над 740

С оглед на изтичането на крайния срок за подаване на заявления за гласуване зад граница – 6 септември, първият етап от подготовката на изборите в чужбина е приключил. Това отчетоха на брифинг в Министерството на външните работи председателят и заместник-председателят на Работна група „Избори“ - постоянният секретар Иван Кондов и Калин Анастасов. Групата  координира провеждането в чужбина на изборите за 47-мо Народно събрание, които ще се проведат на 2 октомври тази година.

Според анализа на работната група, изборните секции зад граница този път ще са малко над 740, но се очаква окончателният им брой да бъде оповестен от Централната избирателна комисия.

Предстои вторият етап на подготовката, а именно назначаването на Секционните избирателни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница и командироването на представители на държавата в Секционните избирателни комисии. Това е по-сложният и натоварен етап от подготовката на вота зад граница, подчерта Иван Кондов.

Що се отнася до разрешенията за произвеждане на нашите избори в чужбина, все още се очакват разрешенията на Германия, Италия, Канада и Австрия - тези държави дават съгласието си едва след като получат точните адреси, където ще се помещават СИК, но принципно не се очакват проблеми.

Подалите заявления за гласуване до 6 септември наши сънародници са 50 865. За сравнение, на миналите избори са били 56 658. Тогава са гласували малко над 230 хиляди души, така че се очаква вписаните „под черта“ в деня на гласуването да са не по-малко от 150 000, уточни заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов.

Припомнено бе, че на изборите на 2 октомври няма да може да се гласува с изтекли лични документи.

Най-много секции се очаква да бъдат разкрити в Европа - в Обединеното кралство и Северна Ирландия - около 120, в Германия – 77, в Испания – 65, в Югоизточна Европа – 217, в Източна и Централна Европа - 15; в Турция – 165; в САЩ – 55.  В Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити прогнозно 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15,  в Америка – 70. 

Предстои да бъдат изпратени около 700 хил. бюлетини и изборни книжа и да бъдат назначени 4200 души за членове на Секционните избирателни комисии

Сред изнесената информация за вота бе отбелязано също, че на изборите през октомври в чужбина се очаква да се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по-голямата част от секциите ще има по две машини. Това е със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във