Банкеръ Daily

Общество и политика

Изборите ще ни струват 26 млн. лв.

Извънредните парламентарни избори ще ни струват близо 26 млн. лв., реши служебното правителство. Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите от централния бюджет.

Основната част от тази сума се формира от заплатите на членовете на районни и секционни избирателни комисии – над 9.6 млн. лв. Логистичното осигуряване на изборния процес от администрациите на централно и местно ниво ще струва 4 млн. лева.

Отпечатването на хартиените бюлетини ще коства на бюджета 1.6 млн. лева, а устройствата за машинно гласуване още 360 хил. лв.

Централната избирателна комисия ще получи 4.43 млн. лева. Парите са за заплати и осигуровки на членовете й и заетите по граждански договоли – 200 хил. лв., за материално-техническо осигуряване -180 000 лв., за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети - 900 000 лв. и за разяснителна кампания - 450 000 лв.

В тази сума влизат и 2.7 млн. лева, които ще отидат за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите.

Изготвянето и отпечатването на изборните списъци от ГД „ГРАО“ ще струва 882 хил. лв.

За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв.

Разходите на МВнР, в това число за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1,2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР - 200 хил. лв., БНТ - 502 хил. лв., БТА - 50 хил. лв. и Сметната палата - 30 хил. лв.

По-рано стана ясно, че за координацията на изборите ще отговаря лично министър-председателят проф. Георги Близнашки.

Преди дни президентът Росен Плевнелиев насрочи с указ парламентарните избори за 5 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във