Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗБОРИТЕ - ПОСЛЕДНИ МЕТРИ ПРЕДИ ФИНАЛА

Вотът на 17 юни вече е почти факт. След последните корекции в избирателните списъци, които вече са предадени на областите управи, стана ясно, че у нас ще могат да гласуват 6 782 569 избиратели. Гласовете ще се разпределят в 12 045 постоянни избирателни секции, като по закон секции могат да се създават и извънредно при 20 желаещи да гласуват избиратели, в случай че те са в болница, в затвора или са военнослужещи.
В столицата ще отворят врати 1558 секции. Трите районни избирателни комисии (РИК) в София са в зала Христо Ботев за 23-и избирателен район, в младежкия дом Средец за 24-и район и в 45-о училище Илинден (втора английска гимназия) за 25-и район.
За да гласуват българите зад граница, им е необходим валиден задграничен паспорт (личен, дипломатически или моряшки). Може да се гласува и срещу стар задграничен паспорт, чийто срок е изтекъл преди 17 юни 2001 г., ако преди това е било подадено заявление за издаване на ново удостоверение за самоличност. В деня на изборите тези български граждани зад граница трябва да представят документ (входящ номер или друга служебна бележка), потвърждаващ, че е било подадено такова заявление. Включването в избирателните списъци става след заявено желание за това в дипломатическите или консулските представителства до 17 юни. Гласуването в чужбина както и в България, може да бъде проследено от наблюдатели и застъпници на политическите партии и коалиции.
Имената на 250 000 български граждани са заличени от избирателните списъци през последния един месец, тъй като са заминали зад граница, съобщи Снежана Георгиева, директор на служба Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие. Вероятно става дума за хора, които са заминали на сезонна работа, коментираха наблюдатели.
До 2 юни, когато изтече крайният срок за нанасяне на корекции в списъците, са били направени 600 000 промени. Всички граждани с лични карти, издадени до същата дата, са записани в списъците с адреса от нея. Гражданите със зелени паспорти ще гласуват според адресната си регистрация. Все още обаче ЦИК не се е произнесла къде трябва да дадат вота си хората, чиито нови лични карти са издадени в периода 2-14 юни. На 13 000 души са издадени удостоверения за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес. Според закона общинската администрация заличава от избирателния списък имената на тези граждани и вписва номерата на удостоверенията. Това се прави с цел да се избегне гласуването на две места - в секцията, в която избирателят фигурира по постоянен адрес, и тази, където ще гласува с удостоверение.
От Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ), която е регистрирана за наблюдател на вота, алармираха за нарушения в списъците и за възможни нередности при гласуването. Според председателя на организацията Илия Божинов списъците не са били закачени по удобен за гражданите начин и затова е било почти невъзможно данните в тях да бъдат разгледани за несъответствия и грешки. Той твърди, че имало случаи на отписване на хора по неясни причини. Според г-н Божинов от ГИСДИ нямало как да проверят за наличието на мъртви души, защото от ЦИК и ГРАО не предоставили списъците. Той сигнализира, че съществува организация за многократно гласуване. Това се отнасяло най-вече за местата с компактно ромско население. Ромите щели да бъдат превозвани с автобуси до големите градове, за да гласуват на няколко места, твърди Божинов. Според него най-сериозна организация за това подготвяли от партия Евророма на Цветелин Кънчев.
В ГИСДИ очакват евентуални манипулации в големите градове. От организацията се заканиха, че още на 17 юни ще знаят дали е имало многократно гласуване. Наблюдателите ще събират ЕГН-тата на всички, които излизат от избирателните урни, и ще ги сравняват с данните от списъците. Ако обаче някой фигурира в един и същ списък два или повече пъти, това няма как да бъде установено, твърди Божинов. ГИСДИ ще следи и дали има различия между бройката 13 000 удостоверения за гласуване по настоящ адрес и числото на гласувалите с удостоверение, което ЦИК ще обяви след приключване на вота. Шефката на служба ГРАО обясни, че всички избиратели ще бъдат проверени в рамките на три месеца след датата 17 юни и ако се установи, че са гласували на две места, ще бъдат дадени на прокурор.
ГИСДИ е регистрирала 9000 наблюдатели за изборите. Само в 15 общини нямало да има техни хора, но това били места с най-много 10 избирателни секции. Сред тях обаче са и някои региони с преобладаващо турско етническо население. От организацията се оплакаха, че за пръв път при тези избори е въведен краен срок за регистриране на наблюдателите в ЦИК - 12 май. Заради това ограничение хората на Божинов не успели да впишат още 2-3 хил. души, които заявили желание да се включат.
Резултатите от изборите, които ГИСДИ ще изнесе, няма да се различават с повече от 1-1.5% от окончателните резултати за големите партии и с около 0.5% за по-малките, обеща Божинов. Наблюдателите обаче няма да имат право да правят социологически проучвания. От ЦИК им забранили с мотива, че съвместяват две функции. Въпреки това ГИСДИ ще изнесе предварителна информация за резултатите от вота, която обаче няма да бъде представена като данни от социологическо проучване, а ще се събира по друг начин. Първите предварителни резултати на ГИСДИ ще бъдат готови към 23 ч. на 17 юни.
Българското сдружение за честни избори (БСЧИ) също ще следи за нарушения при гласуването. ЦИК отписа БСЧИ като наблюдател заради това, че Мирослав Севлиевски, трети в листата на НДСВ в Бургас, не е подал навреме документи, че напуска организацията. Решението обаче беше оспорено пред Върховния административен съд (ВАС). Оказа се, че сроковете по процедурата за излизането на Севлиевски от ръководството на БСЧИ са били спазени и организацията беше възстановена като наблюдател. Според Илия Божинов заради тези неуредици от БСЧИ успели да регистрират твърде малък брой наблюдатели.
Вероятно разходите за изборите ще надхвърлят предвидената от правителството сума от 8.310 млн. лева. Това прогнозира шефката на дирекция Регионална координация към Министерския съвет Веска Янева. Повече средства ще са необходими на общинските администрации, които ще трябва да финансират придвижването на представителите на секционните избирателни комисии до РИК-овете, които се намират в областните центрове. Не е ясно обаче точно колко средства ще бъдат нужни за това.
Досега са похарчени над 6 млн. лв. от бюджета за изборите за доставка на хартия и за изработването на брошурите. Тепърва предстои да се плащат разходите за изработването на протоколите. До 20 юни ще бъдат изплатени възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) и на РИК-овете. Хонорарите на членовете на СИК ще зависят от това колко избиратели са гласували в съответната комисия. Според решение на ЦИК възнагражденията им ще варират между 19 и 26 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във