Банкеръ Daily

Румен Радев:

Изборите показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията

Според екзитпола на „Галъп интернешънъл балкан“ за президентските избори ще има балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков на 21 ноември.

Ето какво заяви тази вечер кандидатът за втори мандат Радев пред медиите:

„Най-напред искам да благодаря на всички българи, които гласуваха, които дадоха своя вот за бъдещето на България, защото то не им е безразлично…От сърце благодарим на стотиците хиляди, които подкрепиха нашия тандем с г-жа Йотова…благодарим на всички онези членове и симпатизанти на партии, които застанаха редом до нас в тази предизборна кампания. Окончателните резултати ще бъдат известни до часове, но едно е ясно – изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието, с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят хората да гласуват, отговорността да се прехвърля на други явно не сполучи“.

„Поздравяваме и всички партии, които влизат в новия парламент. Към тях стои императивната задача да съставят правителство и това правителство да бъде реформаторско, антикорупционно, социално. Да бъде съставено прозрачно и да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнения за непочтени зависимости. Ясно е, че ще има и балотаж за втори тур. Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. И единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъде мобилизирани. Нямайте съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото, които неведнъж са заявявали, че тяхната цел е президентската институция, ще бъде пълна“, посочи още Радев.

Той добави, че дебат между него и съперникът му на балатожа Анастас Герджиков ще има, но щабовете трябва да постигнат съгласие кога ще бъде той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във