Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗБОРИТЕ - КОЙ Е ВЕРНИЯТ ОТГОВОР?

Наближаващите избори са първите за новия век у нас, големите и малките партии ( ако бъдат допуснати) вероятно ще изложат на предизборната сергия апетитни национални послания и лозунги, и по стар български обичай ще обещават много и на едро. В предизборните щабове усилено се коват новите стратегии и послания, които партиите ще поставят като стръв на политическите си въдици. При всички случаи те ще продължат поне част от посланията ( и съответно въдиците), заложени в предишните избори. Нека си припомним каква беше
ЛЕКСИКАТА
на големите и малките партии по време на тв дебати през 1997г. Фразеологията на януарските протести бе повторена и по време на изборите - ОДС не изостави фразата на Иван Костов Няма да ви предадем, няма да ви излъжем( и на практика целокупно ни излъга) , а Демократичната левица продължи да агитира за Разумен избор и за разумни решения( Което не се връзваше с крайно неразумното управление на Виденов).
Двете основни политически партии тогава бяха единни в оценката си за действителното състояние на страната - по време на дебатите те еднакво често използваха понятията криза и катастрофа (Че не успяхме да се измъкнем от нея стана безпределно ясно за всички). Атанас Папаризов от ДЛ наблегна на лексемите диалог, парламент и преговори, а Муравей Радев от ОДС - на България, бюджет и социална политика( Че ДЛ трудно преговаря и постига диалог отдавна е известно, а че ОДС използва България като свой параван - вече знаем всички). Лексиката и на двамата показа еднаквата им убеденост, че безработицата е препъникамъкът на реформата, а бързата приватизация е повече от наложителна.( ОДС успя да се провали и в двете - безработицата е все така висока, а набързо приватизираните Плама, Химко и авиокомпания Балкан са голям национален срам).
Венцислав Димитров от ОНС акцентира предимно върху институциите на властта - парламент и служебно правителство, при това даде равни шансове на лексемите България и Европа - така ОНС не спекулира с прекомерната любов на електората към Отечеството, но и с мечтата му България да стане неразделна част от ЕС.( Времето показа, че ОДС нито успя да измъкне България от кризата, нито скоро наистина ще станем част от цивилизована Европа).
И ако евролевият Александър Томов по време на дебатите усилено говори за държавната собственост, като я свърза с приватизацията, пазарната икономика и кооперациите, то неповторимият Жорж Ганчев от БББ заложи на малкия и средния бизнес, инвестициите и законите.( За съжаление и двамата се оказаха много лоши пророци - държавната собственост остана силна, а малкият и средният бизнес не се развиха, защото са лишени от данъчни облекчения и преференции, у нас все още няма благоприятни условия за инвестиции, а беззаконието и отсъствието на правила се оказа основният български закон).
Какво бъдеще предричаха големите политици преди четири години? По време на тв дебати Иван Костов акцентира върху националното съгласие, което се нуждае от подкрепа и стъпва върху промяна, а най-близкото бъдеще на страната, според него, има един основен враг - корупцията и престъпността( Колко тъжно е, че СДС не успя да се пребори нито с едното, нито с другото - националното съгласие е потопено в безкрайни публични скандали и компроматни войни, а корупцията и престъпността днес са по-силни от всякога).
Георги Първанов от ДЛ също потърси бъдещето в националното съгласие, вярата в институциите и основния закон на държавата, като подчерта социалните язви на прехода, свързани с диктата на улицата, корупцията, престъпността, безработицата. За жалост се оказа прав, но през изминалите четири години БСП беше твърде слаба опозиция .
За А.Каракачанов от ОНС реформите и коалиционното правителство бяха темелът на бъдещата промяна( Не случихме нито с едното, нито с другото). От политическия речник при предишните избори отпаднаха лексеми като демокрация( явно уморена от улични баталии и парламентарни схватки) и цветовите лексеми, които тогава изглеждаха неизлечимо болни. (Днес цветните бюлетини пак са актуални, защото отново трябва да мобилизират покритите с плесен и мухъл синьо-червени електорални реакции).
Езиковите волности на Жорж Ганчев бяха главната атракция на тв дебати в предишните избори - за Муравей Радев той използва следното двустишие Програмата на господина от СДС ще бъде ни кокошка, ни славей, кудкудяка Муравей!, за Евролевицата коментарът бе:Филип Тотю, Ботев и Евролъжицата! Нерде Ямбол, нерде Стамбол!(През тези четири години Жорж не промени кой знае колко лексиката си, а неговите опоненти с действията си, най-често оправдават артистичните му атаки).
Дебатите на извънпарламентарните партии метафорично напомняха на
ВЪЛШЕБНАТА ПРЪЧИЦА
от приказките, но с горчивина трябва да признаем, че големите водачи на малките партийки се оказаха прави за много неща. България сега е като след война - напълно разгромена и опустошена от собствените си управници каза Иван Стоянов от Демократическа лига( А не е ли?- пита се днес българинът, и се чуди кое е по-голямото зло - непосилните данъци, социалното осигуряване или здравната реформа?)
Чувствате ли се сигурни на улицата, сигурни ли сте за вашите спестявания, сигурни ли сте, че вашите деца не вземат наркотици? пъшкаше от тв екран Владимир Величков от Българско национално движение ( В нищо вече не сме сигурни, защото убийствата на улицата станаха повече, фалитите на банките стопиха нашите спестявания, а децата ни масово посягат към наркотиците).
С кого да говорим - с министри алкохолици, рецидивисти, кредитни милионери- за съсипването на БТК? С кого да говорим за планираните 25% безработица, за периодичното изваждане на етническата карта, за съсипването на българската православна църква? каза Васил Велинов от ДАР( Вече няма с кого да говорим - след грандиозните скандали с подслушването на главния прокурор, след нелепото убийство на младата Елеонора, след провалената приватизация и неовладяната безработица).
Но какво е България без царя? риторично попита Славомир Цанков от Ера-3, и днес отново изглежда свръхактуален. С вашите ли ръце ще гласувате отново с цветните бюлетини за тези, които докараха един милион нещастия за България! хлъцна от ужас Илиян Николов от Българска национално-екологична партия- Велико Търново. Но цветните бюлетини отново са на мода, защото са еднакво удобни за големите политически партии.
Днес отново сме пред избори, и отново ще трябва да преглътнем розовите обещания на партиите - заиграванията с Отечеството и Европа, болната етническа карта, растящата безработица, неизменната корупция, провалената приватизация. Докато най-сетне измъчени и гладни стигнем до мечтания вегетативен обяд, роден от фантазията на същия Илиян Николов по време на предишните избори: Хранене като при растенията- чрез фотосинтеза. Сините да фотосинтезират до момента, в който си разтворят пръстите и станат нормални българи! Червените да фотосинтезират така, че и те да си разтворят пръстите и станат нормални българи!.
А действително нормалният българин, облъчен от толкова партийни обещания, притиснат от икономически неблагополучия, заплашван от етнически размирици и балкански войни, за пореден път се пита на коя политическа карта да заложи в наближаващите избори? И сам не знае кой е верния отговор, и дали въобще има такъв?

Facebook logo
Бъдете с нас и във