Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изборите и джазът

Избори без цигани са като джаз без негри. Така лидерът на Евророма Цветелин Кънчев коментира участието на няколко ромски партии в предстоящия вот. Две от тях - неговата и тази на Тома Томов, са коалиционни партньори на БСП. Дром на Илия Илиев, който е съветник в Столичния общински съвет от управляващата партия, едва ли ще играе за ГЕРБ, тъй като формацията се дистанцира от него след скандални разкрития за семейството му и започнало разследване.
Дром успя да вкара девет свои съветници в различни общини. Същия успех постигна и друга ромска партия Солидарност. Тома Томов класира 18 от партията си Рома, а Цветелин Кънчев се похвали със 117. Именно заради Евророма бяха анулирани изборите в гр. Сандански. Там циганската партия се оказа първа политическа сила с 10 от 29 съветници в местния парламент.
В Казанлък бе създадена партия Щит, която този път няма да участва в надпреварата, тъй като не успя да събере необходимите 7000 подписа. Създателят на видинската формация Плам пък почина и ръководството е занемарило партийната работа. Любопитна подробност е, че на последните парламентарния избори единият брат Галев - Ангел Христов, бе кандидат точно на тази партия.
Изненадващо при внасянето на документите на Коалиция за България се оказа, че единият от партньорите - Тома Томов, е прекръстил партията си Рома, с която си осигури два мандата като депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Тя вече ще се казва Европейска сигурност и интеграция. Крайно време е да избягваме дори в абревиатурите разделението на хората, още повече когато то е на етнически признак, обясни Томов мотивите за решението си. Той остава председател, а формацията продължава да е част от Коалиция за България под крилото на БСП.
Акцент в новото име на партията е сигурността, на която Томов държи отдавна. Неговото собствено име изскочи от списъците с агенти на ДС. Съгражданите му твърдят, че това му е помогнало да стане прокурор на Оряхово през 1987 година. Заради Томов през 2001-ва ЦИК върна документите за регистрация на Коалиция за България. Провинението му бе, че е подписал документите на Гражданско обединение Рома, а като действащ прокурор няма право на участие в партии.
На няколко пъти Тома Томов бе разследван. Първият бе през 2001-а, когато пет конфискувани игрални автомата, които той е иззел от полицията в Оряхово, за да бъдат върнати на собствениците в София, се оказали в Лом. През 2007-а прокуратурата поиска от Народното събрание свалянето на имунитета на Томов заради данни за извършени от него престъпления като районен прокурор на Оряхово през 1998 г., но народните представители гласуваха против. Сега през август свързаната с фамилията на Томов фирма Би Ес - 80, спечелила куп търгове във Видинско и Монтанско при управлението на тройната коалиция, също бе разследвана. Дружеството, собственост на дъщерята Стефка Томова-Петрова, бе обявено в неплатежоспособност. Бащата казва, че срещу него не се водят дела и всички обвинения са снети. И е готов за нови политически подвизи.
Колкото до Цветелин Кънчев, той е категоричен, че на предстоящите избори ще си партнира най-вече с червените земеделци на Спас Панчев. Причината била, че и неговите хора се занимавали със земеделие. Може би разликата между тружениците на Панчев и Кънчев е, че едните работят по полето денем, а другите през нощта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във