Банкеръ Weekly

Общество и политика

Избори в емблемата на феодализма

S 250 78c1a188 a441 4ea1 9a98 eeb1ae3a25ff

Едно малко врачанско село - Галиче, стана символ на дивашкия средовековен феодализъм у нас през последните 20 години. Цяла България с ужас и погнуса разбра, че недосегаемият дерибей, за благозвучие наречен кмет, Ценко Чоков краде, бие, тормози, малтретира съселяните си и никой нищо не може да му направи. Овесил на врата си тежки златни синджири, той раздава правосъдие по собствено усмотрение, а жителите на населеното място умират от страх, както и по врече на турското робство не са треперили.

Е, най накрая овластеният престъпник влезе в затвора, а в Галиче миналия уикенд се проведоха частични местни избори за нов кмет. Само че феодалната традиция там явно е дълбоко вкоренена. И борбата между претендентите на ГЕРБ и БСП на балотажа изкара наяве методите, чрез които се печелят избори в България - страха на хората и погазването на правото на глас, насилие, принуда, заплахи, купуване на гласове - 28 години след началото на промените. Както се казва - да бе Алеко жив... тритомник щеше да напише - "По изборите в българската провинция".

Лошото е, че това гласуване се явява като мини репетиция за местния вот догодина и безобразията от Галиче ще се мултиплицират във всички общини в цялата страна. ГЕРБ, в чиито ръце е и хлябът, и ножът, ще направи всичко възможно, ще използва всички средства, за да не бъде изхвърлена от властта. Всъщност залогът е много голям. ГЕРБ ще се опита да се вкопчи още по-силно в държавата, която смята за своя "бащиния". БСП ще хвърли всички усилия да измести Бойко-Борисовата партия от феодалните й крепости, особено след последните парламентарни избори, на които изтърва победата на косъм.

Любопитното е, че на първия тур на вота в Галиче кандидатът на БСП Веселин Тушинов имаше преднина с 19 гласа пред човека на ГЕРБ Страхил Стоянов. На балотажа вторият спечели кметското място с 27 гласа пред опонента си. Социалистическата партия и Тушинов веднага поискаха касиране на вота заради множеството нарушение в изборния ден. По думите на леви високопоставени представители Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бяла Слатина е написала най-много актове на подвижната избирателна секция, председателствана от бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев. Там в крайна сметка не гласували инвалидите, за които реално е предназначена секцията. От БСП твърдят също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели и които са гласували от името на други.

Причина за скандалите още в изборния ден (27 май) стана и една задна врата в местното училище, през която, според обвиненията на БСП, влезли много хора, които не били от селото, но все пак успели да гласуват. Медия, близка до червената централа, дори написа, че това били служители на бизнесмен, който е лидер на ГЕРБ в Бяла Слатина. Левият кандидат за кмет Веселин Тушинов пък публикувал видеа, в които работещи в "Ета тв", собственост на Стефан Терзийски, са се наредили пред секциите. Местните говорели, че служителите на кабеларката от години били "подвижен вот" за ГЕРБ в района.

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, който отговаря за местните структури и организационните въпроси, пък "хвърли бомбата", че скандалният бивш кмет на Галиче - Ценко Чоков, е звънял от затвора в деня на вота на хора от селото, за да направлява изборния процес. Той съобщи два мобилни телефона, които, според него, е използвал Чоков. "Аз знам, че охраната в затворите е толкова сериозна, че едва ли има достъп до мобилен апарат, но питаме!", иронизира Добрев затворническата охрана, визирайки бягството на двамата рецидивисти преди повече от месец от Софийския централен затвор.

Загубилият кандидат на левицата Веселин Тушинов пък сравни Галиче със Сомалия, защото и там, и тук кметът се посочвал, а не се избирал. Той потвърди и за отворения заден вход на секцията в училището, откъдето влезли около 30 избиратели. Човекът на БСП се чуди как на фона на демографската криза, особено в бедния Северозапад, населението на селото се е увеличило с 200 души.

Кирил Добрев обяви, че БСП са против завръщането на мутренските времена. "Това беше нагла демонстрация и завръщане на ретромутренската държава. Честно да ви кажа, аз съм продукт на прехода, но бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците отгоре и джиповете", върна се той в началото на 90-те.

От ГЕРБ отрекоха всички обвинения и се опитаха да омаловажат и иронизират ситуацията, като се присмяха на левицата, че е превърнала Галиче в битката за Сталинград. Няма дописване на хора в избирателните списъци, а дали е звънял Чоков от затвора - полицията да провери, призова депутатът Тома Биков. По думите му БСП не са се научили да губят.

В типичния стил на ГЕРБ да се правят на улави за настоящето и да намират аргументи за обвинения в миналото Биков припомни, че именно от лявата парламентарна група "има човек, обвинен за купуване на гласове". "Точно техният депутат говори със затворници как да му осигурят гласове от циганската махала в Пазарджик", каза той по адрес на Манол Генов. Биков обобщи, че най-малкото БСП и Кирил Добрев имали право да говорят за морал, като припомни ареста на заместник-председателя на лявата партия в началото на 90-те и посещенията му в КТБ.

Заместник-председателят и шеф на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък обеща, че "моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори повече". Той призна, че гаранция за това е "целият този фокус от страна на медии, граждани и политици". Интересно какъв ли щеше да е моделът на управление, ако нямаше толкова голям интерес към Галиче? И какво ли се случва в населените места, които никога не са били в светлината на прожекторите? Защото социалистите разкриха как са минали частичните избори и в родопското с. Беден, област Смолян. Там хората били извозвани с джипа на общинския кмет в Девин, а собственикът на местния цех, който работи за ВМЗ "Сопот", предупредил работниците си, че ако не гласуват за ГЕРБ, ще се наложи да затвори цеха, разкриха още Добрев и загубилият кандидат-кмет на БСП Николай Димов.

За оказване на натиск и заплахи в с. Макреш, Видинско, разказа и народният представител от левицата Весела Лечева. Там спечели претендентът на БСП, но по думите на депутатката всички партньори, които са заявили, че ще подкрепят червения кандидат, са били заплашвани. "В Макреш имаше четирима кандидати за кмет. Четвъртият имаше 120 гласа и открито заяви, че ще ни подкрепи. Още от следващия ден имаше обаждания и заплахи по телефона. Ние изразихме нашата подкрепа към него. Представям си какво ще бъде след една година, на изборите за местна власт", подчерта Лечева. Тя не скри, че БСП е осигурявала физическа охрана на тези, които са гласували за левицата.

Социалистите твърдо са решили да изпратят всички сигнали за нередности и безобразия на частичните избори - освен на прокуратурата, и на Европейската комисия, на Съвета на Европа, на други европейски институции и на неправителствения сектор, който следи за начина, по който тече изборният процес в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във