Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност в страната е по-ниска от тази на първи тур

Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната е 7,14% към 10 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия. Активността е по-ниска от тази на първия тур миналата седмица. Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Общинската избирателна комисия в София отчете първи данни за избирателната активност в столицата - 5,16%, отчетена към 10 часа. Това съобщи председателят на комисията Полина Витанова. Най-висока е избирателната активност в Нови Искър - 8,19% и в Панчарево - 8,35. В район Красна поляна е 6,12%.

Витанова отправи и призив към гласоподавателите да внимават с начина, по който поставят бюлетините, докато отбелязват вота: "Когато избирател постави бюлетината си една върху друга и отбележи своя вот, черната черта, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова призовавам всички избиратели и моля, когато отбелязват своя вот, да не поставят бюлетините една върху друга, а тя да бъде самостоятелно подавана върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се отбележи вота".

Председателят на Общинската избирателна комисия в София съобщи и за множество, постъпващи сигнали за нарушения, които обаче след проверки до момента се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73- то училище в район "Триадица", която отвори с близо два часа закъснение.

До момента в ЦИК са постъпили общо 10 сигнала за нарушения, които основно са с организационен характер, но има и 2 за купуване на гласове.

"Единият е в Плевен. Централната избирателна комисия го е препратила съответно до съответната районна прокуратура този сигнал, както имахме и сигнал за струпвания на избиратели пред секции с предимно ромско население и два сигнала получихме, въпреки нашия призив да не се публикуват социологически изследвания в изборния ден, по отношение на агенция ПИК и ЦИК вече се произнесе с решение за установяване на нарушение", посочи председателят на комисията пред БНР.

В Мездра, една от големите общини в област Враца, избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения.

Едната е анонимна, но е изпратена както до общинската избирателна комисия, така и до ЦИК и до прокуратурата. Тя се отнася до купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна.

Втората жалба е за агитация в изборния ден - от светещо табло до една от обществените сгради. Направена е проверка, заяви председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов.

Ниска е избирателната активност в община Ловеч. На днешния балотаж за избор на кмет на общината и кметове на три кметства към 10.00 ч. са гласували 5,65 на сто от имащите право на глас малко над 42 600 избиратели.

В Тетевен, където също се избира общински кмет и кметове на три села към 10 часа са гласували 12,5 на сто от избирателите.

Над 9% от избирателите в община Перник са гласували до 10 часа. В Община Радомир вота си са упражнили 7% от имащите право на глас. В двете общини днес се провеждат балотажи за кмет на община. Балотажи ще има още в седем кметства на територията на община Перник, в т.ч. двете най- големи кметства -  в кварталите “Изток“ и “Църква“ и град Батановци.

На втори тур избират кмет и на радомирските села Дрен и Извор. Изборният ден протича спокойно. Не се съобщава за сериозни нарушения. В сравнение с първия тур избирателната активност в община Перник е с 2% по-ниска. С 3% по-малко са гласувалите в Радомир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във