Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност в София достигна 33.34% към 17.30 часа

Към 17.30 часа избирателната активност в Столичната община е 33.34%. Това съобщи пред БНР председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова.

"Към 17.30 часа избирателната активност в столицата е 33,34%. По данни от районните администрации, са гласували 354 906 избиратели. В момента е спокойно. Намаляха сигналите за нарушения. Почти вече няма такива", каза тя. 

“Изборният ден продължава нормално. Продължаваме да съдействаме на всички Секционни избирателни комисии по отношение на проверка на представените им от пълномощниците пълномощни. Има подадени редица сигнали и по електронната поща, и по телефон“, съобщи по-рано през деня Витанова.

Тя отправи призив към гласоподавателите да внимават с начина, по който поставят бюлетините, докато отбелязват вота. "Когато избирател постави бюлетината си една върху друга и отбележи своя вот, черната черта, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова призовавам всички избиратели и моля, когато отбелязват своя вот, да не поставят бюлетините една върху друга, а тя да бъде самостоятелно поставена върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се отбележи вотът", препоръча Витанова.

Председателят на Общинската избирателна комисия в София съобщи и за множество постъпващи сигнали за нарушения, които обаче след проверки до момента се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73-то училище в район "Триадица", която отвори с близо два часа закъснение.

"Без сериозни нарушения протича вторият тур от местните избори в София и населените места около столицата", съобщи пред БНР и Диана Евтимова от Института за наблюдение на публичната среда. „На места имаше случаи, в които хора се притесняваха, че са им се отворили бюлетини в изборната кутия или че може да им се отвори бюлетината, тъй като бюлетините са по-къси и само едно прегъване не винаги е достатъчно. На повечето места комисиите реагираха, сгъваха втори път бюлетините или даваха на избирателите да ги сгънат. На някои места имаше пропуски при обозначителните знаци пред секциите. Като цяло денят протича спокойно“, обобщи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във