Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност ще определи резултата от вота

Димитър Ганев

Седем партии са с възможност за представителство в следващото Народно събрание. Това сочи проучване на „Тренд“, по поръчка на Nova Broadcasting Group, направено сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Периодът на изследването е 26-30 март 2021 г.

„Спрямо предишни наши проучвания дистанцията между първите две партии се увеличава. Тя не е твърде голяма – 1-2 процентни пункта, спрямо предишното ни проучване”, заяви пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев, агенция "Тренд". По думите му седем партии имат шанс да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Активността ще е ключов момент по време на вота. „Нямаме опит в провеждането на избори в извънредна епидемична обстановка. Не знаем дали българските граждани ще се притеснят от ситуацията, за да упражнят правото си на глас. Друг фактор е времето. Прогнозата за неделя е да се сменя дъжд и сняг в цялата страна – и може хората да предпочетат да прекарат деня вкъщи”, заяви Ганев.

Очакванията на "Тренд" са между 2,5 и 2,9 милиона гласоподаватели да отидат до урните.

По думите му изборите от чужбина не решават вота в България. „Това са традиционно около 100 и 120 хиляди души, които гласуват. Нямаме никакви основания да смятаме, че активността в чужбина ще бъде по-висока от тази, която очакваме по принцип, при положение, че имаме много строги противоепидемични мерки в другите страни”, посочи политологът.

На финала на предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. Според проучването на "Тренд" ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%). Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, получавайки съответно  12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

Пета политическа сила остава „Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“ достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във