Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност на втори тур на местните избори е 42.10%

Избирателната активност към 20 часа на втория тур е 42,10%, като тя е изчислена на основата на общия брой избиратели, които са гласували за кметове на общини и кметове на кметства, което като абсолютно число са 1 674 147 избиратели. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт Във връзка с възникналата техническа грешка на ЦИК Андреев обясни, че става въпрос за преброяване на подписите в избирателните списъци. 

44% от българите са се възползвали от преференциите. Това са приблизително 1 363 183 избиратели. 

Общият брой на жалбите и сигналите, извън тези, които са получени в двата изборни дни – 27 октомври и 3 ноември, е 348. От получените жалби 78 са срещу решения на общинските избирателни комисии, 137 са свързани с регистрацията на кандидати, партии и коалиции. 18 са за повторно преброяване. "Ние сме отнесли тези сигнали до общинските избирателни комисии и до административните съдилища, които са компетентни да се произнасят по всички жалби срещу резултатите от изборите", посочи говорителят на ЦИК.

Получени са и 98 жалби и сигнали за предизборната кампания.

В изборния ден – на 3 ноември, са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62, свързани с нарушения на организацията в изборния ден. Най-често сигналите са се отнасяли до СИК във връзка с откриването на изборния ден, допускането на застъпници и представители в изборните помещение или други нарушения на цялостната организация на изборите в секциите. 16 са жалбите и сигналите за нарушения на избирателните права - за недопускане на избиратели да гласуват, тъй като нямат уседналост в даденото населено място.

44 са сигналите и жалбите за предизборна агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на резултати от социологическите проучвания, по които ЦИК е взела решения, установила е нарушението и оттук нататък следва съставянето на акт за нарушение и впоследствие решение за налагането на предвидената административно-наказателна санкция, а именно имуществена или парична глоба. 9 медии, които са публикували данни в страниците си или по друг начин.

Постъпили са и 7 жалби за купуване на гласове. Андреев подчерта, че ЦИК и ОИК нямат компетентност по тези сигнали. Те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.

За данните, въведени в ЦИК от протоколите, не били установени грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявените от Общинската избирателна комисия резултати в Шумен. Говорителят на комисията посочи, че ако има спор за това дали правилно са отчетени или не протоколите, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред административния съд. 

"ЦИК до момента винаги е съблюдавала стриктно своите правомощия и в тази връзка има практика, че тя няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър. Разгледахме писмото от областния управител на Бургас, с което бяха поставени 4 основни въпроса. Всички те обаче са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и администрация. Ние отговорихме писмено на областния управител на Бургас, с което изразихме това становище. Оттук нататък ЦИК ясно е дала отговор на това питане. Би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър", заяви още Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във