Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност на вота на 11 юли е била 42,19%

Избирателната активност на вота на 11 юли е 42,19%. Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия.

Тя е с около 8% по-ниска от тази на редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април.

На извънредните избори за парламент най-висока е била активността в 23 МИР в София – 48,16%, следван от МИР Смолян – 45,85% и МИР Варна – 42,94%.

Най-ниска е била в Кърджали – 28,54%, Сливен – 32,88% и Добрич – 33,62%.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е гласувала вчера вечерта и е приела, че четирима избрани за депутати могат да се откажат от местата си в Народното събрание.

Сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Също и избраният за кмет на Благоевград Илко Стоянов, който е предпочел да остане градоначалник.

Уважен е отказът и на проф. Григор Горчев, избран от листата в Плевен на ГЕРБ-СДС и на кандидат-депутата от ДПС в Стара Загора Николай Колев.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е гласувал против освобождаването им от място в парламента.

Той обясни че няма да влиза в полемика с политически партии, но е изразил личното си мнение, че народните представители са избрани от българския народ и не може ЦИК да ги освобождава, а това трябва да се направи от парламента.

„Има решение на Конституционния съд от 2001 г.  Моето разбиране е, че тези хора вече са избрани за депутати и няма как да се освобождават от ЦИК. Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира пред БТВ Томов.

До неделя ЦИК трябва да обяви поименно депутатите от 46-ото Народно събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във