Банкеръ Daily

Общество и политика

Избирателната активност е все още ниска

Избирателната активност към 9 часа днес в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Кърджали е близка до тази местните избори преди 4 години, като има разлика в съответните градове, сочат данните на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“,  предаде БНР.

В София-град активността към 9 ч. е 1,5%, сходна на вота през 2015 г.

В Бургас е 4,6 на сто при малко по-висока към този час преди 4 години, съобщи Първан Симеонов от „Галъп“.

В Кърджали активността изглежда 6,3% при по-висока през 2015 г.

В Пловдив е 2,4 на сто - малко по-висока от тази преди 4 години, когато е била 3% към 9 часа.

Във Варна активността е 2,6%, по-ниска в сравнение с 2015.

В Благоевград до урните към 9 часа са отишли 7,6 на сто от избирателите.

„Като че ли този тип избори предизвиква по-голям интерес от, например, европейските избори, защото тук наистина всеки вижда конкретно смисъла от управлението, от това какво прави то или не. Политиката е по-близо до хората именно на местно ниво и затова интересът към тези избори е по-голям. ... Всички формации поставят еднакво голям акцент върху местните проблеми и затова действително този път очакваме повече хора да отидат до урните в сравнение с европейските избори“, коментира Симеонов.

По думите му обикновено по-възрастните гласоподаватели и тези в по-малки населени места гласуват малко по-рано през деня. Въпреки това високата активност в тези избори ще се определя от това „дали има, или няма интрига на съответното място“.

Симеонов припомни изследването, че близо 600 000 души от пълнолетното население са склонни да признаят, че по една или друга причина биха продали гласа си и призова хората да гласуват, за да обезсмислят това.

Той препоръча на избирателите да не се вглеждат особено много в тези прословути класации на „книги“, „животни“, „песни“, „ветрове“ и какво ли не, защото много често се оказва, че тези класации кривят в една или друга посока, а това влияе на гласоподаването. "Нека всеки остане насаме със сърцето и съвестта си“, заключи Първан Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във