Банкеръ Daily

Правната комисия реши на първо четене:

Избирателите ще преценяват дали да гласуват машинно, или с хартиена бюлетина

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Управляващата партия предложи поправки, които предвиждат мажоритарен избор на половината депутати от Великото народно събрание, както и осигуряване на възможност за гласуване с машини или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Според сегашните разпоредби гласуването трябваше да е само машинно.

Не бе подкрепено предложението за промени на ДПС, което предвиждаше вдигане на прага за преференциите при гласуване, промяна в начина на формиране на избирателните секции и отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетините.

От ДПС обявиха, че няма да гласуват "за" предложенията на ГЕРБ. От партията са на мнение, че дефектът на Изборния процес у нас са секционните избирателни комисии. 

Партийните пристрастия на членовете също са голям проблем, каза зам.-председателят на парламентарната група на Движението Йордан Цонев. И заяви, че отговорността за организирането на машинното гласуване трябва да е на държавата, а не на ЦИК, както предлагат от ГЕРБ.

Социалистите също не подкрепиха измененията, лансирани от управляващата партия. Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че те се внасят в последния момент и вместо яснота, се внася хаос, а оставката на председателя на ЦИК също е доказателство за хаоса. 

"Не се знае и колко машини ще се купуват. Те трябва да се купят, а не да се наемат", изтъкна Зарков. Според него машинното гласуване има предимство, но вкарването на хартиена бюлетина за протокола ще обърка процеса. Червеният депутат заподозря скрита цел, причиняваща поредната законодателна спирала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във