Банкеръ Daily

Михаил Миков:

Избирателите дават сигнал, че БСП няма капацитет да представлява лявото

"Още на изборите през април имаше ясен сигнал от избирателите, че БСП няма капацитет да представлява лявото, а сега това беше потвърдено". Тази констатация направи Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш председател на парламента. Той даде пример със спад от около 1/4 на гласовете за левицата във Видинско от 4 април до 11 юли.

Спад на представителството в парламента, затвърждаване на третото място и борба за четвъртото - така определи Миков резултатите от вота и подчерта, че ръководството на партията носи отговорност за слабото представяне на БСП. По думите му левицата е спечелила по-малко гласове дори в сравнение с подкрепата за тях след периода на управление на кабинета "Орешарски".

Според него има самодоволство на ръководството на БСП и на обкръжението на Корнелия Нинова в партията, което по думите му е добре наместено в изборните листи. "Само че там местата все повече се скъсяват. Никой не постави големия въпрос за представителството на БСП в Народното събрание, което все повече изтънява", посочи той пред БНР.

Бившият лидер на БСП коментира, че пътят нагоре за социалистическата партия е изчистване на политическия ѝ профил.

"В момента се развива битката за наследството на ГЕРБ за дясно управление на България и БСП не би трябвало да участва, а да бъде ясна опозиция и да направи опит ясните алтернативи да стигнат до хората и те да повярват в това. Да стигнат и до тези, които гласуваха, водени от негативни настроения към ГЕРБ, но най-вече до онези, които не отидоха да гласуват", смята Миков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във