Банкеръ Weekly

Общество и политика

Избирателят винаги наказва за грешките

Ремзи Осман, заместник-председател на ПГ на ДПС, пред в. БАНКЕРЪ:

Ремзи Осман е роден на 12 февруари 1964 г. в Кърджали.Член е на Централното оперативно бюро на ДПС. По професия е юрист. Неотменно е депутат от 7-ото ВНС до 41-вото НС. Заместник-председател на парламентарната група на ДПС. Вицепрезидент на Световния съюз на парламентаристите от тюркски произход.


nbsp;


Г-н Осман, ДПС изпълни ли ангажимента, който Доган пое след първия тур на изборите към Калфин и Данаилов, или това остана само едно добро пожелание?

- Всяка сериозна политическа сила, когато поеме ангажимент, го изпълнява. И ние направихме точно това. Друг е въпросът каква част от електората на БСП и на ДПС е била мобилизирана. Мисля, че нашият дял не е малък. Може би трябваше да бъдат ангажирани повече хора и извън ДПС. Ако погледнем резултатите, там, където ние имаме кметове или сериозна присъствие, гласовете са много.


Как са много, след като в Кърджали едва 30% от електората на ДПС е гласувал на балотажа?

- Това не е вярно, тъй като още на първия тур доста от хората бяха гласували за кандидатпрезидентската двойка на БСП. А една немалка част не успяха да гласуват, защото имаха проблем с бюлетините. Трябва да се отчете и друго. Не е много правилно президентските избори да се провеждат заедно с местните. Известно е, че във всяка една партия има спорове около това кой ще е кандидатът за кмет, кои ще влязат в общинските листи и тези спорове се отразяват, пренасят отношение и върху кандидата за президент. Тоест президентските избори винаги трябва да са самостоятелни. Ако бяха отделно, резултатът за президент щеше да е съвсем друг.


За първи път обаче категорично става ясно, че гласовете на ДПС не решават избора на президент и че ролята на вашата партия досега е била силно преувеличавана. Истина ли е, че на балотажа вашият принос към Калфин е 76 000 гласа?

- Вие се шегувате! Знаете ли, че 76 000 гласа ние имаме само в две области? Това е несериозно. Онези, които правят такива сметки, бъркат сериозно. Ако погледнете местните избори и колко гласа сме спечелили, можете да направите по-точни изчисления. Тук може би е мястото да поздравя новия президент. Искрено му желая успех. Ние сме набори и бих го посъветвал по-малко да лъже.


За какво лъже?

- Когато той дори не се е занимавал с магистрали, ние сме подготвяли проекти за тези магистрали и сме работили по европейски програми. Според него един път се откривал за две години. Дойде в Кърджали и се похвали, че той отварял прохода Маказа. А проходът Маказа се работи от години. През 2001 г. тогавашният премиер направи всичко възможно за усвояването на пари по ФАР за този обект. И се появява Плевнелиев и казва: Ето виждате ли, ние правим пътища. Че тези пътища се правят много преди него. Дори преди той да е стартирал проекта си за Бизнес парка.


Вече се появиха мнения на политически анализатори, че ДПС стремглаво е тръгнало надолу. Как ще ги коментирате?

- ДПС винаги върви нагоре.


Как върви нагоре, след като в традиционни за ДПС райони вие губите, в Силистренско например?

- Тепърва ще правим сериозни анализи. Истина е, че има райони, в които загубихме. Но знаете, че през 1999 г. ние бяхме загубили в Кирково. Това не означаваше, че ДПС губи влияние. Неуспехът може да бъде аргументиран с неподходящи кандидати и с други причини. Казвал съм публично, че нерядко проблемите са свързани и със самите организации по места. Както в семействата, така и в партийните структури има хора, които успяват да се представят за такива, каквито не са. И ДПС не прави изключение. Резултатите в районите го показват.


Не подценихте ли Касим Дал и не направихте ли грешка, като го изключихте от движението? Сега ЕНП печели в няколко ключове за вас селища.

- Това, което се случи, няма нищо общо с влиянието на Касим Дал. Аз съм работил дълги години с него, пак сме колеги с него в Народното събрание. Той просто искаше да напусне ДПС, за да си създаде образ на мъченик. Учудих се по време на изборите, че партията, в която отиде Касим Дал, имаше клип срещу мен. А аз не бях кандидат за кмет. Странно ми бе, че той обяви, че се бори срещу офицерите от ДС, а по време на кампанията не обели и дума за тях. Той беше маша и е маша в ръцете на някои хора.


Не е ли крайно време ДПС да изхвърли от редиците си въпросните офицери от ДС?

- Моето мнение за офицерите е ясно - тези хора не бива да бъдат в редовете на ДПС. Докато те са сред нас, ние не бива да правим възпоменателни митинги. Казвал съм го и преди. Не разбирам какъв двуличник трябва да бъдеш, за да отидеш на възпоменателен митинг, след като си бил маша за екстрадирането от България на 350 000 души. Това е етническо прочистване.


Но и в парламентарната ви група има такива.

- Няма. Аз говоря за офицери от ДС. Не говоря за сътрудници и агенти, защото те по различни причини са били принудени. Очаквах от политическите сили разговор на тази тема, но той така и не се състоя.


Колко офицери от ДС има в Движението за права и свободи?

- Има. Да са живи и здрави. Моето поведение като политик към тях е принципно. Но искам да се върна към въпроса защо загубихме в някои райони. Не е заради Касим Дал, не е заради ЕНП. На някои места някои хора се представиха за такива, каквито не са - за добри управници, а сигурно не са били такива. Други твърдяха, че помагат или влияят на развитието на организацията, а се оказа, че не е вярно. Имена няма да спомена - не искам да обидя нито един колега, но на някои места и централното ръководство също има вина, тъй като се намеси в работата на местните организации.


В Кърджали намеси ли се?

- Да, в листата.


Какво се случи?

- Чест прави на местната организация, че преглътна насилствено наложената листа за общински съветници. Сигурно не ви е известно, че хора, които бяха насила наложени в листите, провокираха ДПС да загуби изборите.


За ГЕРБ ли играха?

- Не. За БСП и за Румен Петков.


Това означава ли, че в ДПС текат процеси на разпад?

- Не. Хубаво е обаче нещата да се назоват с истинските им имена. В деня на изборите - 23 октомври, към 18 часа гласуването продължаваше, а те говореха: Хасан Азис губи, ще търсим политическа отговорност. От кого?


Чакайте, в Кърджали изборът на Хасан Азис се оспорва от ГЕРБ.

-И какво от това? И ако ги касират, Азис ще събере още повече гласове.


Защо сте толкова сигурен?

- Защото повече от 20 години правя избори в Кърджали. Цвета Караянчева (депутатката от ГЕРБ за региона) трябваше да се обади на Хасан Азис, да му честити. Това щеше да е европейско поведение и отношение. Вместо това цял ден полицията притиска и арестува активисти на ДПС. А в същото време ГЕРБ се оплаква. Освен това над 2300 човека отпаднаха от избирателните списъци, без да са напускали дори Кърджали, не страната. Това са предимно активисти на ДПС по селата. И изведнъж гледам хора, които са загубили изборите с хиляди гласове - къде са 6000, къде са 19 000 - оспорват резултата.


Каква политическа отговорност ще понесат местните лидери на ДПС и депутати от съответните райони, в който партията ви загуби изборите?

- Това аз не мога да кажа. Ще припомня, че през 1999 г. кмет в Кърджали беше Расим Муса и загуби изборите. Секретар беше офицер Раиф Мустафа. Сега и двамата са съветници. Ние спечелихме изборите, но не по тяхна заслуга. Точно обратното - заради работата на общинския съвет на ДПС.


Кой вкара тези хора в сегашната съветническа листа?

- Не зная. И други бяха наложени в листата и това излиза за първи път в публичното пространство.


Ще предизвикате ли дебат по тази тема?

- Всяка политическа сили прави свой анализ. Знаете, че спечелихме в Лъки, в Котел...


Но загубихте в Дулово, Главиница, в Смолянско...

- Имам приятели, роднини в Добруджанско и съм категоричен, че не бива да свързваме загубите с конкретен депутат, кмет или лидер. Трябва да се направи анализ. Много пъти и аз, и мои колеги, които работят в Добруджанския край, са поставяли въпроса как хора, които работеха срещу ДПС, след време намираха място по върховете на партията. И това настройваше хората срещу ДПС.


Срещу ДПС в определен период работеха и хора, които сега са депутати от парламентарната ви група .

nbsp;


- Имена няма да споменавам, говоря по принцип и всеки, който се прави, че не чува, пренебрегва избирателя. Той наказва със своето гласуване. Той не обича тези, които се въртят от една партия в друга.


Как тълкувате тезата на Цветан Цветанов, че от тези избори вече няма смесени райони в страната?

- Глупости. Понякога Цветан така се изхвърля. За него няма турци, има само мюсюлмани. Той не прави разлика между етнос и религия. Определени среди в ГЕРБ или съзнателно вървят в тази посока, или го правят от незнание. Как може да се каже, че няма смесени райони в България, след като в Кърджалийско около 80% от населението е от турски произход. Какво лошо има в това, след като те са български граждани?


Как ще отговорите на твърденията на политолози, че ДПС е тръгнало по пътя на сините и че ако не смени лидера си, го очаква същата съдба?

- Има анализатори, дето са купени - който им плаща, той поръчва музиката. Да си лидер, да си политик, това не се учи в университета. Това е даденост, дарба и работа върху себе си. Това, че определени среди не обичат един лидер, не е основание той да си отиде. Всеки човек има грешки. Но Доган е безспорен лидер. Резултатите от изборите за ДПС не са лоши. А това, че и другите кандидати на партии масово използваха образа на Доган в кампаниите си, само доказва неговата значимост.


Разговора води Павлина Живкова

nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във