Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗБИРАМЕ ПРЕЗИДЕНТ КАТО НА ТОТО

Изборен кодекс ще правят депутатите след ваканцията. Работната група на Национално движение Симеон Втори за промени в изборните закони предложи да бъде формирана друга работна група с представители на парламентарно представените политически сили. Дискусията трябва да приключи до края на годината, предвиждат в НДСВ. Идеята за изборен кодекс, обединяващ четирите закона - за президентските, парламентарните, местните избори и за референдумите, беше лансирана в публичното пространство още преди няколко седмици от члена на Централната избирателна комисия (ЦИК) Михаил Константинов.
Засега няма да има нов закон за избор на президент и вицепрезидент заради краткото техническо време до вота. Той трябва да се състои в периода 22 октомври - 22 ноември тази година.
Гласуването за президент и вицепрезидент вече ще става с интегрална бюлетина. Поне такова е предложението на работната група на царските депутати с шеф Мирослав Севлиевски. Гласоподавателите вече ще зачертават имената на фаворитите си за президент и вицепрезидент от обща бюлетина с всички кандидати в нея, досущ като пускането на тотофишовете, а не както досега с отделни бюлетини за всяка двойка.
Другата промяна е свързана с финансирането на кампанията. Според чл. 12, ал. 3 от сега действащия закон средствата за нея се осигуряват от държавния бюджет. Занапред обаче, ако предложенията се приемат, всяка двойка ще финансира сама кампанията си. Размерът на даренията ще бъде както в Закона за избор на народни представители - до 10 хил. лв от едно физическо лице и до 30 хил. от юридическо лице. Сумите за депозит на кандидатите ще бъдат осъвременени, тъй като след деноминацията те са твърде малки, а нови разпоредби за актуализирането им не са приети.
Хората на Симеон смятат освен това, че трябва да се очертаят ясно правомощията и броят на избирателните комисии, като се следва логиката на Глава втора от Закона за избор на народни представители. Според нея изборите се провеждат от ЦИК, РИК (районни избирателни комисии) и СИК (секционни избирателни комисии).
Необходимо е и да се уеднаквят процедурите по обжалване пред съда на решенията на ЦИК и да се съкратят сроковете за разглеждане и произнасяне по жалбите, смятат в НДСВ. По стария закон обжалването се извършваше пред Върховния съд, който вече не съществува. Депутатите ще създават и система за контрол при издаване на удостоверенията за гласуване в друго населено място. При провеждането на парламентарните избори беше установено, че около 10% от избирателите са гласували поне на две места.
Нови правила ще има и за отразяването на кампанията в медиите. Те ще трябва да осигурят равни права на участниците в надпреварата, твърдят от НДСВ.
За да се сформира инициативен комитет, който може да издига кандидати за президентските избори, вече ще бъдат необходими подписите на 5 хил. души, а не на 2 хиляди, както бе досега.
Корекциите са по-скоро технически, коментират от парламентарната група на НДСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във