Банкеръ Daily

Общество и политика

Избираме на балотаж президент и вицепрезидент

Балотаж: Атанас Герджиков срещу Румен Радев.

Днес избираме следващите президент и вицепрезидент на Република България. На балотажа един срещу друг застават  двете кандидатпрезидентски двойки, коитопостигнаха с най-висок резултат на вота миналата неделя. Това са Румен Радев / Илияна Йотова и Анастас Герджиков / Невяна Митева. 

На първия тур на президентските избори, двойката Румен Радев и Илияна Йотова получи 1 322 385 от гласовете на българите или 49.45 процента. Втори останаха проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева, за които са подадени 610 862 гласа или 22.85 на сто.

Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент започна в 7.00 часа, в спокойна обстановка. Няма данни за нарушения към момента, съобщиха от МВР. Всички избирателни секции са отворени и предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Изборният ден продължава до 20.00 часа. 

Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. В има инсталирани 9399 машини за гласуване. В граница българите ще могат да гласуват в 750 секции. Най-много са те в Обединеното кралство и в съседна Турция.

От ЦИК очакват, че на балотажа ще се гласува много бързо и много повече българи ще имат възможност за упражнят своя глас в сравнение с миналата неделя, когато вотът бе 2 в 1.

В днешния ден служителите на секторите „Български документи за самоличност“ в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във