Банкеръ Weekly

Общество и политика

Из изказването на Тимоти О'Нийл - управител на Евроенерджи холдинг, на пресконференцията, дадена н

През последните няколко месеца бе изписано много за провалената сделка за Плама между Евроенерджи холдинг и Stellar Grup. Причината е в невъзможността на Stellar Grup да предостави необходимите средства за закупуването на рафинерията. На практика, на 10 юни тази година, Stellar Grup беше обявена в несъстоятелност. А това са фирмите - Stellar Global, Global Corporation, Stellar Capital Holdings, Stellar Investment, International Equities Inc. На тази дата - 10 юни, г-н Ъруин Брейч беше предупреден от съответните институции, че той вече няма право да представлява тези компании. Управлението им е поето от синдика - фирмата Коркап Интернешънъл, и със сигурност знам, че копие от цялата тази кореспонденция е достигнало и до г-н Брейч. Но за мен най-важното доказателство е невъзможността на тези фирми да платят е, че те не са в състояние да преведат парите, които дължат както на мен, така и на други служители, и че имат куп неплатени сметки в България.


Бих искал да подчертая още веднъж, че единственият правилен изход от ситуацията с Плама и единствената мярка, която ще позволи на рафинерията да заработи е сключената преди няколко дни сделка с консорциума Andre Sie и Norwegian Oil.


Научих за изявленията на г-н Брейч, че не работя за него и ще бъда освободен като управител на Евроенерджи холдинг. Аз мога да бъда освободен от поста си единствено по решение на акционерите, а г-н Брейч не е акционер. И затова съм много любопитен по какъв начин тази заплаха може да бъде изпълнена. Stellar, посредством Gereson, трябваше да стане мажоритарен собственик на Евроенерджи холдинг, като участва в увеличението на капитала. Gereson никога не плати необходимите пари и на 12 юни бе изключен като акционер в Евроенерджи холдинг. Така че Gereson вече не е акционер. Акционерите на Евроенерджи холдинг са чуждестранните фирми Сауд ал Джабер Лимитед - представлявана от Атанас Коларов, Моуи Инвестмънтс Лимитед - представлявана от Васил Генчев, които притежават по 49.6% от акциите в холдинга, и GGT Ltd - представлявана от Иван Михайлов, която държи под 1% от акциите. Представителите на въпросните три чуждестранни компании - акционери, ме помолиха да остана на поста си до успешното приключване на сделката с консорциума Andre Sie и Norwegian Oil.

Facebook logo
Бъдете с нас и във