Банкеръ Daily

Общество и политика

Иво Инджов: Управляващите трябва да се притесняват от доклада на ЕК и да отговорят на критиките

Докладът на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона в страните членки трябва да се гледа в по-широки рамки, смята Иво Инджов, експерт по политически комуникации. Документът предшестван от дискусии за гражданските свободи. Тази вечер ще има пленарно заседание на ЕП и ще се обсъжда резолюция, която ще се гласува в четвъртък.

„Този път в доклада по отношение на България доста по-открито са констатирани сериозни проблеми. Очевидно остава в миналото досегашната практика за бегло споменаване на нередностите“, отбеляза пред Радио София Инджов.

Българските власти трябва да отговорят на тази критики, защото предстои решение, с което европейските институции да обвържат спазването на върховенството но закона с отпускането на средства за всяка страна членка, подчерта експертът.

Подходът обикновено е такъв – евродокладите отчитат свършеното и набелязват неизпълненото, без категорични оценки и изводи. В България обаче имаме мнозинство, което е на власт около 10 години, а много от констатациите се повтарят.

Инджов изреди и анализира част от пунктовете в доклада за България, свързани с недосегаемостта на главния прокурор, политическата зависимост на медиите отношението към нелоялните от тях към властта; негарантиране от Висшия съдебен съвет на независимостта на съда; липсата на резултати в борбата с корупцията.

Много от констатациите се знаеха и се казваха от други посоки и организации, но сега това се потвърждава и от ЕК.

„Дори и да са по-малко протестиращите, за България се пише и говори много повече и по-критично във влиятелни световни медии. Това е безспорен успех и последица от протестите“, подчерта Иво Инджов. По думите му, напълно е възможно да има предсрочни избори, в резултат на оставка на министър-председателя.

„Ако правителството завърши мандата си, това ще е мандат на политическата агония, а до редовните избори партия ГЕРБ ще се срине под 10 процента“, убеден е политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във