Банкеръ Daily

Общество и политика

Иво Христов: Българите се страхуват от ГЕРБ и Борисов

"Залогът на евроизборите е ще се създаде ли нова ситуация в България след тях", заяви кандидатът за евродепутат от БСП и бивш съветник на президента Радев Иво Христов в телевизионен ефир. "Шокира ме страхът, който се е вселил в душата на българите", допълни още той.

Според Христов в провинцията дори свободните професии рискуват да загубят позициите си заради натиска на ГЕРБ. По негови думи от партията използват всички инструменти на държавата, включително НАП, за да притискат бизнесмени, които не симпатизират на ГЕРБ. 

Кандидатът за евродепутат увери, че няма да напусне националната сцена, когато замине за Европа. Той се аргументира с това, че България живее в тази европейска рамка и правилата, които се прилагат у нас, често са изковани в Европарламента. Христов подчерта, че за него ще бъде чест да отстоява позициите на президента както в Европа, така и в България. 

На въпроса как може хората все още да вярват на БСП след няколко пъти разочарования, Христов отговори, че "няколко пъти" може да има произволно значение - едно е драмата от 97-а, плод от изключително драматичните обстоятелства от началото на прехода, друго е БСП при Станишев. Левият кандидат изрази позиция, че при все отдалечаването от левите идеи на БСП не може да се каже, че партията е приключила с негативен баланс своя мандат. Според думите му тогава имало относителен просперитет в сравнение със сегашната власт, при която има "отток на инвестиции, социална стагнация и нов ръст на емиграцията". Христов е сигурен, че мъдрите гласоподаватели осъзнават, че няма друга алтернатива, която може да спре абсолютната власт на Борисов, и този страх може да се изтрие от българската традиция само при смяна на сегашния режим.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във